avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Autorizatie de procurare a armelor letale - ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Autorizatie de procurare a armelor letale - nelamuriri, legea nr. 295/2004

Caut lamuriri cu privire la art. 15 alin.1 lit. b din lg. nr. 295/2004 :"b) dovedesc necesitatea procurarii armelor, in functie de destinatia acestora, prin documente
justificative stabilite in normele metodologice de aplicare a prezentei legi; " Nu inteleg cum anume trebuie sa dovedesc aceasta necesitate,astept raspuns multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Alin Gon , Avocat 10:08, 27 Septembrie 2012
articolul la care faceti referire ( legea intre timp s-a modificat in 2011 ) suna asa: "Art. 14
Condiţii de acordare a autorizaţiei de procurare a armelor letale
(1) Autorizaţia de procurare a armelor letale se acordă persoanelor prevăzute la art. 13 alin. (2)-(5), dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
a) au împlinit vârsta de 18 ani;
b) deţin calitatea impusă de lege, atestată prin prezentarea unor documente stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, în funcţie de destinaţia armelor''

dovedirea necesitatii procurarii armei se refera dovedirea existentei uneia dintre calitatile prevazute la art. 13 alin (2)-(5) adica:
"(1) Persoanele fizice de cetăţenie română cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (1) pot fi autorizate, la cerere, să procure arme letale.
(2) Armele de apărare şi pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane:
a) demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor;
b) persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepţia personalului de pază din cadrul societăţilor specializate de pază;
c) persoanele incluse în programe de protecţie a martorilor, pe perioada în care au această calitate.
(3) Vânătorii pot procura arme de vânătoare, precum şi arme de tir, numai din categoria armelor lungi.
(4) Sportivii de tir categoria I ori membri ai loturilor naţionale sau olimpice, pe perioada cât sunt în activitate, precum şi antrenorii şi instructorii în poligonul de tragere pot procura numai arme de tir, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor.
(5) Colecţionarii de arme pot procura numai arme de colecţie, cu excepţia celor prevăzute în categoria B pct. 7 din anexă, proiectate după anul 1945, în condiţiile stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.''

daca nu va aflati in una din situatiile de mai sus va puteti procura o arma neletala, in acest sens cititi art. 57-66 din aceeasi lege.

Sper ca v-am fost de folos si va sfatuiesc sa cititi legea 288/2011 prin care s-a modificat legea 295/2004
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2012
Alin Gon, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire viza port arma QPzmAL QPzmAL Buna ziua, Am permis port arma in care sunt trecute 2 arme de vânătoare si 2 pistoale neletale unul cu gaz si altul cu alica. Armele de vânătoare le.am ... (vezi toată discuția)
Pot obtine permisul de port arma daca am amenzi neplatite ? Bogdan88 Bogdan88 Pot obtine permisul de port arma ( arme neletale ) daca am amenzi contraventionale neplatite ? Am 800 lei de plata - 4 amenzi a 200 lei fiecare pentru ... (vezi toată discuția)
Reinnoire viza port arma teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema.Daca o persoana a fost condamnata la doi ani cu suspendare si un termen de incercare de 4 ani,o ... (vezi toată discuția)