avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Promovarea functionarilor publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Promovarea functionarilor publici

Am o nelamurire! Daca poate cineva sa ma ajute: Am absolvit studii superioare, după aceea m-am incadrat in functia de referent , clasa III, grad asistent, treapta I. Am facut perioada de stagiu, apoi am dat examen, conform legii, pentru promovarea in clasa a functionarilor publici. Am promovat si acest examen si dupa 3 luni am primit si raspuns de la Agentia Nationala a Functionarilor publici. Se aproba transformarea postului, dar cu conditia ca eu sa fi fost functionar public la momentul absolvirii facultatii. Rugamintea mea este sa ma indrumati, sau sa-mi spuneti ce se poate intampla, pot, pana la urma, sa fiu incadrata pe functia noua?Iar drepturile salariale , de care pot beneficia? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters72755 , utilizator 09:46, 7 Februarie 2009
Extras din Legea 188/1999 privind statutul functionarilor publici

Sectiunea 4 - Promovarea functionarilor publici si evaluarea performantelor profesionale


Art. 63
In cariera, functionarul public poate promova in functia publica si poate avansa in treptele de salarizare, in conditiile legii. Promovarea in clasa, promovarea in grade profesionale si avansarea in trepte de salarizare nu sunt conditionate de existenta unui post vacant.

Art. 64
(1) Promovarea este modalitatea de dezvoltare a carierei prin ocuparea unei functii publice superioare.
(2) Promovarea in gradul profesional imediat superior celui detinut de functionarul public se face prin concurs sau examen, organizat anual, prin transformarea postului ocupat de functionarul public ca urmare a promovarii concursului sau examenului. Fisa postului functionarului public care a promovat in functia publica se completeaza cu noi atributii si responsabilitati.

Art. 65
(1) Examenul de promovare in gradul profesional se organizeaza de autoritatea sau institutia publica, cu avizul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in limita functiilor publice rezervate promovarii, cu incadrarea in fondurile bugetare alocate.
(2) Pentru a participa la examenul de promovare in gradul profesional imediat superior celui detinut, functionarul public trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa aiba cel putin 4 ani vechime in gradul profesional al functiei publice din care promoveaza;
b) sa aiba cel putin 2 ani vechime in treapta de salarizare din care avanseaza;
c) sa fi obtinut cel putin calificativul "bine" la evaluarea performantelor individuale in ultimii 2 ani;
d) sa nu aiba in cazierul administrativ o sanctiune disciplinara neradiata in conditiile prezentei legi.
(3) Functionarii publici care nu indeplinesc conditiile de vechime prevazute pentru promovarea in gradul profesional imediat superior celui detinut pot participa la concursul organizat, in conditiile legii, in vederea promovarii rapide in functia publica.

Art. 66
Pentru a participa la concursul de promovare intr-o functie publica de conducere, functionarii publici trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa fie absolventi de masterat sau de studii postuniversitare in domeniul administratiei publice, management sau in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice;
b) sa fie numiti intr-o functie publica din clasa I;
c) sa indeplineasca cerintele specifice prevazute in fisa postului;
d) sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 57 alin. (6);
e) sa nu aiba in cazierul administrativ o sanctiune disciplinara neradiata in conditiile prezentei legi.

Art. 67
Avansarea in trepte de salarizare se face in conditiile legii privind sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici.

Art. 68
(1) In urma dobandirii unei diplome de studii de nivel superior in specialitatea in care isi desfasoara activitatea, functionarii publici de executie au dreptul de a participa la examenul organizat pentru ocuparea unei functii publice intr-o clasa superioara celei in care sunt incadrati, in conditiile legii.
(2) Promovarea in conditiile alin. (1) se face prin transformarea postului ocupat de functionarul public ca urmare a promovarii examenului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Ianuarie 2009
ContSters53919, utilizator
corinastrenc a scris:

Am o nelamurire! Daca poate cineva sa ma ajute: Am absolvit studii superioare, după aceea m-am incadrat in functia de referent , clasa III, grad asistent, treapta I. Am facut perioada de stagiu, apoi am dat examen, conform legii, pentru promovarea in clasa a functionarilor publici. Am promovat si acest examen si dupa 3 luni am primit si raspuns de la Agentia Nationala a Functionarilor publici. Se aproba transformarea postului, dar cu conditia ca eu sa fi fost functionar public la momentul absolvirii facultatii. Rugamintea mea este sa ma indrumati, sau sa-mi spuneti ce se poate intampla, pot, pana la urma, sa fiu incadrata pe functia noua?Iar drepturile salariale , de care pot beneficia? Va multumesc anticipat!


Conditia promovarii impusa de catre ANFP este ca in momentul absolvirii facultatii dvs sa fi avut calitatea de functionar public. Daca ati reusit la examen, inseamna ca trebuie sa fiti promovata in noua functie.

Pentru evaluarea si promovarea functionarilor publici , vedeti Hotararea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 530 din 14.07.2008, cu modificarile si completarile ulterioare aduse prin Hg nr.1173/2008.
Drepturile salariale pentru functionari publici sunt cele prevazute de OG nr.6/2007, cu modificarile ulterioare.
Potrivit art.144 (1) din HG 611/2008 "La examenul de promovare in clasa a functionarilor publici pot participa functionarii publici incadrati pe functii publice cu nivel de studii inferior care au absolvit o forma de invatamant superior de lunga durata, studii universitare de licenta sau o forma de invatamant superior de scurta durata, in specialitate in care isi desfasoara activitatea"

Prin urmare conditiile de participare sunt 3, adica:
1) persoana sa fie incadrata pe o functie publica cu nivel de studii inferior
2)sa fi absolvit o forma de invatamant superior .....(fara nici o conditie referitoare la data absolvirii anterioara sau ulterioara numirii in functia publica cu nivel de studii inferior)
3) forma de invatamant superior absolvita sa fie in specialitatea in care functionarul public isi desfasoara activitatea.
In acelasi sens art.1 din Regulamentul cadru (aprobat prin Ordinul nr. 10208/2008 al ANFP).

Fata de raspunsul anterior - ANFP este o institutie din Romania care trebuie sa respecte legea, in speta HG 611/2008 , care nu contine conditionari referitor la momentul absolvirii studiilor superioare.

Daca judecam situatia impusa de ANFP, ajungem in situatia discriminatorie ca un functionar public incadrat pe o functie publica de nivel inferior dar care a absolvit studiii superioare anterior numirii in functia publica sa nu poata promova in clasa. Pe langa situatia discriminatorie sunt incalcate si pricipiile privind cariera functionarului public.

................. se nu mai vorbim de principiile de interpretare a normelor de drept.



Ai perfecta dreptate
Si eu am o situatie asemanatoare ,si ANFP conditioneaza terminarea studiilor in perioada de cand sunt angajat si motiveaza ca am acceptat postul de referent de buna voie inchizindu-mi orice seansa de promovare. Baietii imi recomanda sa particip la un concurs de recrutare pt inspector debutant .
Cei de la ITM mi-au dat dreptate dar adresa lor nu este luata in consideratie
Ar trebui sa deschidem un proces pe aceasta tema
Buna, sa stii ca si eu, desi sunt absolventa de studii superioare, am fost angajata pe o functie de clasa a III-a,pentru ca numai acel post era vacant la data respectiva. Singura solutie pentru noi este, se pare sa obtinem sprijinul conducerii care sa creeze un post echivalent cu nivelul studiilor noastre, asta in cazul in care nu exista deja unul vacant, post care sa fie scos la concurs si la care sa participam si noi, ca un canditat obisnuit. Numai ca in acest moment nu prea avem cum sa facem asta pentru ca posturile sunt blocate, cu exceptia posturilor unice, ale caror atributii nu se regasesc la ceilalti functionri din institutie.Deci daca exista vreun post unic si la care te incadrezi ca studii si vechime....
Solutia mentionata, cea referitoare la promovarea in clasa, din pacate nu ni se adreseaza noua, numai acelor persoane care absolv studiile superioare dupa angajare... Eu din fericire mai am un an si termin si a doua facultate...

Alte discuții în legătură

Functionar public cetateanuly cetateanuly Sunt angajat ca referent cu toate ca am studii superioare terminate inaintea angajarii Am acceptat acest post pentru ca doar posturile de referent erau ... (vezi toată discuția)
Promovare functionar public tandrei1 tandrei1 Angajat bugetar, referent principal cu studii medii, vechime in functie peste 20 ani. Am terminat Facult de Manag-Fin , specializarea management, 3 ani cu ... (vezi toată discuția)
In noul stat postul meu e de studii superioare treb sa sustin concurs? aleksutzu aleksutzu 1.Am fost instiintat de catre cei de la resurse umane ca in noul stat ce urmeaza sa vina, functia pe care sunt incadrat s-a transformat din studii medii in ... (vezi toată discuția)