Buna ziua
As dori sa stiu daca pot coexista doua marci verbale identice pentru aceeasi clasa, dar pentru produse diferite.Legea permite acest lucru?
Multumesc
da. este posibil. legea permite numai ca exista riscul ca titularul marcii anterioare sa se indrepte impotriva titularului marcii ulterioare, fie in opozitie, fie intr-o actiune in anulare, daca marca anterioara este notorie/foarte cunoscuta. totodata, chiar daca nu este notorie, titularul marcii anterioare, poate aduce argumente pertinente privind existenta riscului de confuzie, in functie de situatia de fapt concreta specifica cazului.
deci in concluzie, in cazul in care doriti sa inregistrati un semn identic ptr produse din aceeasi clasa dar diferite, sunt sanse mari, in functie de specificitatea situatiei de fapt, ca titularul marcii anterioare sa va anuleze marca inclusiv pe temeiul depunerii acesteia cu rea credinta.
As vrea sa intreb daca pot sa solicit limitarea clasei de produse pentru care am solicitat inregistrarea marci la un singur produs, in conditiile in care este formulata deja contestatie impotriva marcii mele?Care este temeiul legal?
puteti. ar fi de dorit ca inainte sa luati legatura cu contestatorul sa-i spuneti de limitarea la care v-ati gandit. in cazul in care marca contestatorului este notorie, limitarea nu va ajuta- contestatorul se poate indrepta cu succes impotriva marcii dvs chiar daca desemneaza produse/servicii diferite. se mai poate ca, contestatorul sa va ceara banii pe care i-a platit in contestatie.
o alta varianta in cazul in care contestatorul nu este de acord cu limitarea si marca sa nu este notorie, este sa limitati direct in procedura contestatiei lista si sa argumentati ca datorita limitarii produsele sunt diferite astfel incat riscul de confuzie intre marcile in conflict este eliminat.
limitarea facuta la solicitarea intimatului in procedura contestatiei este supusa unei taxe oficiale.
temeiul legal este art 27 alin 1 din Legea 84/1998
Dar ce se intampla daca atat marca mea este notorie, cat si a lor.E vb de 2 marci cunoscute, dar eu o folosesc de foarte mult timp, de aproximativ 50 de ani. Am sanse de castig?
As dori sa limitez in cadrul contestatiei lista de produse.Trebuie sa achit vreo taxa?
Sau care ar fi procedura.Nu vreau sa omit ceva din pct de vedere procedural.
Multumesc
Situatia de fapt este prea vaga ca sa pot da un raspuns "straight". va sfatuiesc sa consultati un avocat specializat in marci.
in cazul in care dvs ati folosit marca inaintea celor care au inregistrat-o si care in prezent au depus opozitie impotriva inregistrarii dvs, trebuie sa faceti mult mai mult decat un raspuns la opozitie- sa va duceti cu o actiune in anulare (fie pe rea credinta in cazul in care aveti dovezi, fie pe conflict de dr. anterior invocand aici notorietatea marcii dvs, dar in acest ultim caz trebuie sa fiti in termenul de prescriptie de 5 ani de zile) . procedura opozitiei poate fi amanata pana ce se judeca actiunea in anulare.
Totusi, ca sa actionati astfel, trebuie sa aveti un probatoriu puternic. In alta ordine de idei, notorietatea este din pdv juridic o notiune complexa, care presupune indeplinirea mai multor elemente care s-au cristalizat in jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
opinia prezentata mai sus este bazata pe putinele informatii privind situatia de fapt pe care le-ati dezvaluit. ptr o opinie exacta, consultati un avocat specializat.
taxa de opozitie este 216 ron ptr o clasa si 108 RON ptr fiecare clasa suplimentara.