Etapele care tr urmate sunt:
La inceput salariata gravida efectueaza consultaţii prenatale la medicul de familie si, dupa caz, la medicul specialist, in vederea atestarii starii sale fiziologice de graviditate. Apoi medicul completeaza Carnetul gravidei si Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei.
Salariata instiinţeaza angajatorul, depunând, in copie, Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei, completata corespunzator de medic, insoţita de o cerere scrisa care sa conţina informaţii referitoare la starea proprie de maternitate.
Angajatorul are obligatia sa transmita copii de pe documentele depuse de salariata, medicului de medicina muncii, care asigura supravegherea starii de sanatate a angajaţilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea.
Angajatorul impreuna cu medicul de medicina muncii efectueaza evaluarea privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca, intocmesc si semneaza Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca.
In baza Raportului de evaluare, angajatorul instiinţeaza salariata despre rezultatele evaluarii privind riscurile la care poate fi supusa la locul ei de munca si despre masurile suplimentare de protecţie pe care trebuie sa le respecte atât angajatorul, cât si salariata printr-un document numit Informarea privind protecţia maternitaţii la locul de munca
Salariata ia cunostinţa de conţinutul Informarii privind protecţia maternitaţii la locul de munca si, daca este cazul, solicita concediu de risc maternal
Inspectoratul teritorial de munca, efectueaza o verificare a condiţiilor de munca ale salariatei.
In cazul in care salariata nu informează în scris angajatorul despre starea proprie de maternitate, acesta (angajatorul) este exonerat de obligaţiile sale privind protecţia maternitaţii la locurile de munca.
Angajatorul are obligaţia sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu va anunta alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar în interesul bunei desfasurari a procesului de munca, cand starea de graviditate nu este vizibila.
Va multumesc pentru raspuns.Astazi am fost chemata la resurse umane unde mi s-a spus ca cele doua zile care l-am avut libere luna trecuta,o zi am fost la medicul ginecolog pentru controlul lunar,o zi la medicul de familie, nu-mi vor fi platite pana nu ma duc la cabinetul medicului cu care are firma contract.In aceasta situatie eu ce pot face?
Nu e legal ce va cer, dar puteti sa va duceti pt ca probabil medicul de medicina muncii din comoditate vrea sa vorbesca cu dumneavoastra fara sa mai faca el evaluarea la locul de munca. Cred ca va intreba daca considerati ca riscurile de la locul de munca va pun sarcina in pericol si daca doriti sa va recomande concediu de risc maternal.
Mai puteti sa sesizati ITM-ul si sa cereti respectarea prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 96 din 14 octombrie 2003 privind protecţia maternitatii la locurile de munca si a HG nr. 537 din 7 aprilie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003.
Cum credeti dumneavoastra ca e mai bine.