avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... zile libere pentru sarcina
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

zile libere pentru sarcina

Buna ziua,
Este obligatoriu sa ma duc la cabinetul medicului angajat de firma la care lucrez pentru a ma lua in evidenta ca sunt insarcinata? sau firma este obligata sa cheme medicul la sediul firmei ?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 19:49, 28 Septembrie 2012
Etapele care tr urmate sunt:
La inceput salariata gravida efectueaza consultaţii prenatale la medicul de familie si, dupa caz, la medicul specialist, in vederea atestarii starii sale fiziologice de graviditate. Apoi medicul completeaza Carnetul gravidei si Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei.
Salariata instiinţeaza angajatorul, depunând, in copie, Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei, completata corespunzator de medic, insoţita de o cerere scrisa care sa conţina informaţii referitoare la starea proprie de maternitate.
Angajatorul are obligatia sa transmita copii de pe documentele depuse de salariata, medicului de medicina muncii, care asigura supravegherea starii de sanatate a angajaţilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea.
Angajatorul impreuna cu medicul de medicina muncii efectueaza evaluarea privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca, intocmesc si semneaza Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca.
In baza Raportului de evaluare, angajatorul instiinţeaza salariata despre rezultatele evaluarii privind riscurile la care poate fi supusa la locul ei de munca si despre masurile suplimentare de protecţie pe care trebuie sa le respecte atât angajatorul, cât si salariata printr-un document numit Informarea privind protecţia maternitaţii la locul de munca
Salariata ia cunostinţa de conţinutul Informarii privind protecţia maternitaţii la locul de munca si, daca este cazul, solicita concediu de risc maternal
Inspectoratul teritorial de munca, efectueaza o verificare a condiţiilor de munca ale salariatei.

In cazul in care salariata nu informează în scris angajatorul despre starea proprie de maternitate, acesta (angajatorul) este exonerat de obligaţiile sale privind protecţia maternitaţii la locurile de munca.
Angajatorul are obligaţia sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei si nu va anunta alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar în interesul bunei desfasurari a procesului de munca, cand starea de graviditate nu este vizibila.

Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2012
inspectorSSM, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.Astazi am fost chemata la resurse umane unde mi s-a spus ca cele doua zile care l-am avut libere luna trecuta,o zi am fost la medicul ginecolog pentru controlul lunar,o zi la medicul de familie, nu-mi vor fi platite pana nu ma duc la cabinetul medicului cu care are firma contract.In aceasta situatie eu ce pot face?
Nu e legal ce va cer, dar puteti sa va duceti pt ca probabil medicul de medicina muncii din comoditate vrea sa vorbesca cu dumneavoastra fara sa mai faca el evaluarea la locul de munca. Cred ca va intreba daca considerati ca riscurile de la locul de munca va pun sarcina in pericol si daca doriti sa va recomande concediu de risc maternal.
Mai puteti sa sesizati ITM-ul si sa cereti respectarea prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 96 din 14 octombrie 2003 privind protecţia maternitatii la locurile de munca si a HG nr. 537 din 7 aprilie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003.
Cum credeti dumneavoastra ca e mai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc de sarcina calin1992 calin1992 Buna ziua! Lucrez la a agentie de pariuri sportive unde se fumeaza. Mi-as dori sa raman insarcinata si as vrea sa am posibilitatea sa beneficiez de acest ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal ana32 ana32 As dori sa-mi iau concediu medical de risc maternal, si nu stiu daca firma la care lucrez este arondata la medicina muncii.Medicul ginecolog vrea sa-mi faca un ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie făcut in momentul in care anunți ca ești însărcinată, ... Casiana Maria Casiana Maria Ce trebuie făcut in momentul in care anunți ca ești însărcinată, ți se solicita de către contabilitate documente care sa dovedească cele susținute , ... (vezi toată discuția)