avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... contestare proces verbal contraventie - parcare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

contestare proces verbal contraventie - parcare neregulamentare pe trotuar

salut

in ziua de 28.09.2012 in jurul orelor 9 am parcat masina in sectorul 1 bucuresti pe strada mexic in dreptul cladirii cu nr 3 pe traotuar. in jurul orelor 18 am constatat ca masina imi fusese ridicata de politia locala si societatea transauto servicii ridicare iar pentru eliberarea autoturismului a trebuit sa platesc 434 lei. amenda pentru contraventie fiind de 280 lei respectiv 140 lei in 48 de ore. motivul aplicarii sanctiuniisi ridicarii autoturismului fiind ca am parcat pe trotuar si nu am lasat minim 1 metru liber pentru acces pietonal. spatiu ramasese insa nu stiu daca era 1 m mai putin sau mai mult. pot contesta procesul verbal de contraventie in instanta? am sanse de castig? si cum recuperez contravaloarea taxei de ridicare a autoturismului. multumesc frumos pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:39, 1 Octombrie 2012
1-Teoretic impotriva oricarui PV contraventie,puteti formula plangere contarventionala daca detineti probe temeinice prin care sa demontati constatarea
2-In situatia expusa,avand in vedere ca au fost executate planse foto,nu se justifica actiune in justitie
3-Puteti recupera c/v taxa ridicare autovehicul,numai in instanta de judecata,daca puteti demonstra ca fapta constatata si consemnata in sarcina dvs de catre agentul constatator nu releva realitatea,
aspect greu de probat in situatia expusa de dvs
in primul rand trebuie luat in considerare faptul ca ridicarea masinii s-a facut pentru stationare pe trotuar si nu pentru parcare.
parcarea presupune stationarea intr-un loc semnalizat corespunzator (prin indicator).

oug195
Art.63. - (1) Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră staţionare.
(4) Se consideră parcare staţionarea vehiculelor în spaţii special amenajate sau stabilite şi semnalizate corespunzător.

stationarea partiala sau totala pe trotuar este permisa numai daca administratorul drumului, recte primaria, permite prin marcaje acest lucru.

hg1391
Art. 144. –
(2) Administratorul drumului public poate permite oprirea sau stationarea, partial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai daca ramâne liber cel putin un culoar de minimum 1 m latime înspre marginea opusa partii carosabile, destinat circulatiei pietonilor.

din plansele foto trebuie sa reiasa ca spatiul lasat pietonilor a fost mai mic de 1m, lucru pe care trebuie sa il demonstreze politia comunitara si firma respectiva.

parerea mea este sa contestati procesul verbal de contraventie si sa solicitati demonstrarea de catre politia locala a faptului ca ati incalcat regulamentul de circulatie.

hotararea daca ati lasat sau nu un spatiu de 1 m pentru accesul pietonilor sa fie luata de catre presedintele de sedinta cand va consulta plansele foto.
multumesc frumos pentru raspunsuri. voi citi articolele indicate de dvs, citesc si procesul verbal si apoi il voi contesta
Este practic imposibil ca dupa fotografiile efectuate sa se stabileasca daca distanta lasata libera pentru circulatia pietonilor a fost de un metru sau mai mult.
cioan a scris:

Este practic imposibil ca dupa fotografiile efectuate sa se stabileasca daca distanta lasata libera pentru circulatia pietonilor a fost de un metru sau mai mult.


de acord ca este dificil de stabilit dupa plansele foto daca distanta lasata libera este de mai mica de 1m dar tocmai lucrul acesta trebuie sa il demonstreze politia locala la proces.
este in sarcina politiei sa demonstreze ca s-a incalcat codul rutier.
atunci care mai este rostul fotografiilor facute de catre politistii comunitari?
cu putina bunavointa se poate stabili cu ajutorul ochiometrului daca spatiul lasat liber permitea circulatia unui pieton cu latimea de 1m sau trecerea a doi pietoni unul pe langa altul.
care mai este rostul planselor foto trimise de politie in cazul constatarilor facute prin inregistrare cu mijloace omologate cand nu se poate identifica nr de inmatriculare si nici macar culoarea masinii, stiut fiind faptul ca plansele foto sunt alb-negru?
cand am spus presedintelui de sedinta ca din consultarea planselor foto nu se identifica nr masinii si ca masina din planse nu este masina mea am pierdut procesul pe motivul ca observarea contraventiei s-a facut direct de catre agentul constatator! asta era pe vremea cand nu aveai drept la recurs.:(

Alte discuții în legătură

Masina ridicata de pe strada, doresc sa fac plangere contraventionala elishepherd elishepherd In data de 15.01.2011 mi-a fost ridicata masina de pe o strada din sectorul 6. Banuind motivul pentru care nu am gasit-o unde am lasat-o m-am dus la parcul de ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto politia comunitara teach teach Buna ziua! Pe data de 26.08.2010, mi s-a ridicat autoturismul printr-o dispozitie de ridicare emisa de catre Politia Comunitara sector 6. Motivul fiind acela ... (vezi toată discuția)
Ridicari autoturisme. pot castiga plangerile contraventionale? cristianstefanescu cristianstefanescu Buna ziua Astazi 2 masini mi-au fost ridicate, a mea si a pritenei mele, pe motiv de parcare pe trotuar in sectorul 6 pe str. Calea Apeductului in ... (vezi toată discuția)