avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul reducere varsta grupele I si II de munca.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul reducere varsta grupele I si II de munca.

Buna ziua.

As dori si eu o lamurire vis-a-vis de cumularea reducerii varstei standard de pensionare.

Pe site-ul unei case de pensii am gasit urmatoarele precizari:
Persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I si II de munca in baza legislatiei anterioare beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare, astfel:
- fie se cumuleaza perioadele lucrate in grupa I se II de munca si se face reducerea conform prevederilor legale corespunzatoare locurilor de munca in conditii deosebite, potrivit tabelului de mai jos;
- fie se face reducerea varstei pe fiecare grupa de munca, alegandu-se reducerea cea mai avantajoasa;

Pe site-ul unei alte case de pensii am gasit urmatoarele precizari:
Persoanele are au desfasurat activitati incadrate in grupa I si II de munca in baza legislatiei anterioare beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare, in urmatoarele cazuri:
- se cumuleaza perioadele lucrate in grupa I se II de munca si se face reducerea conform prevederilor legale corespunzatoare locurilor de munca in conditii deosebite, potrivit tabelului de mai jos;
- reducerea varstei pe fiecare grupa de munca, alegandu-se reducerea cea mai avantajoasa;

As vrea sa fiu si eu lamurit: prin exprimarea bolduita de mai sus, cele 2 case de pensii mai sus se refera de fapt reducerea varstei pe fiecare conditii de munca, respectiv conditii deosebite sau conditii speciale de munca, pentru ca nu am vazut in legea pensiilor o reglementare a reducerii varstei de pensionare dupa criteriul grupei de munca, ci doar dupa anumite conditii de munca.

Nu intamplator intreb acest lucru, intrucat stiu ca nu intotdeauna grupa I de munca echivaleaza cu conditii speciale de munca, ci uneori aceasta echivaleaza cu conditiile deosebite, in functie de incadrarea sau neincadrarea in anexele nr. 2 si 3 din legea 263/2010.
As vrea totusi sa stiu, activitatile de munca din grupa I din perioadele anterioare datei de 01 aprilie 2001 trebuie si ele sa fie incadrate in anexele 2 si 3 la legea nr. 263/2010, pentru a fi considerate/echivalate cu conditii speciale? Pentru ca in continutul anexei nr. 3 nu exista prevazuta nici o intreprindere comunista de stat.

Si mai am o intrebare: la ce articol din legea nr. 263/2010 se prevede posibilitatea persoanei care iese la pensie de a opta pentru reducerea cea mai avantajoasa?

O alta intrebare: Daca s-a obtinut de ex. aviz pentru incadrarea unei societati comerciale dintre cele care sunt prevazute in anexa nr. 3, care a fost infiintata prin divizarea unei intreprinderi comuniste de stat, de unde pot sa stiu eu daca societatea respectiva a preluat exact fractiunea din patrimoniul fostei intreprinderi la care am lucrat eu in grupa I de munca, pentru putea solicita de la aceasta societatea atestarea faptului ca ma incadrez in conditii speciale, daca activitatea mea din perioada anterioara aprilie 2001 se incadreaza intr-una din cele enumerate la anexa nr. 2?

Pentru a fi lamurit pe un caz concret, prezint mai jos urmatoarea situatie:

O persoana are stagiul complet de cotizare, o perioada de 9 ani, 10 luni si 4 zile de munca incadrata in grupa I de munca, si o perioada de 11 ani, 5 luni si 26 de zile incadrata in grupa II de munca.
De ce variante de reducere a varstei de pensionare poate beneficia?

Multumesc anticipat.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Septembrie 2012
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:26, 3 Octombrie 2012
-Pe site-ul primei case de pensii se gasesc prevederile legii 19/2000.
-Pe site-ul celei de-a doua,prevederile legii 263/2010.Cu o exceptie:In legea 263/2010 nu se precizeaza nicaieri ca se poate opta pentru reducerea cea mai avantajoasa.

In cazul concret se aplica:

Legea 263/2010

Art. 158
(1) Perioadele de vechime in munca realizate in grupele I si a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor realizate in activitatile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt incadrate in conditii speciale.


Art. 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;
Tabelul nr. 1

Stagiul de cotizare Reducerea varstei standard de pensionare cu:
realizat in conditii Ani Luni
deosebite
(ani impliniti)



6 1 —
8 1 6
10 2 —
12 2 6
14 3 —
16 3 6
18 4 —
20 4 6
22 5 —
24 5 6
26 6 —
28 6 6
30 7 —
32 7 6
35 8 —

Specific ca cele 2 case de pensii sunt chiar: casa nationala de pensii din bucuresti si casa de pensii a judetului tulcea. Ma indoiesc ca ar fi niste explicatii nelegale date de niste institutii abilitate. Trebuie sa existe un temei legal in baza caruia si-au fundamentat aceste precizari. Atasez aici link-ul casei de pensii tulcea de unde am extras citatuul de mai sus: [ link extern ]

Daca iau in considerare ca in legea 263/2010 nu se precizeaza nicaieri ca se poate opta pentru reducerea cea mai avantajoasa, iar omul are atat perioade incadrate in conditii deosebite, cat si perioade incadrate in conditii speciale, cum beneficiaza de valorificarea ambelor perioade? conform tabelelor 1 si 2?

Este cineva care poate sa imi explice clar cum se procedeaza in cazul in care existe perioade "mixte" de munca?

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
eagle_free, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa luam in calcul cazul concret si sa presupunem ca:
-Cei 9 ani de grupa I-a ar fi in conditii speciale,iar ceilalti 11 in conditi deosebite.

In acest caz potrivit tabelului nr.1 avem o reducere de 2 ani,iar potrivit tabelulului nr.2 inca una de 4 ani si 6 luni.
Reducerea totala ar fi de 6 ani si 6 luni(2 ani + 4 ani si 6 luni).

Pe site-ul Casei de pensii Tulcea sunt prevederile legii 19/2000.
sigur se face acest cumul al reducerii? unde este reglementat sau de unde rezulta din legea nr. 263/2010 acest cumul?
Intrebarea mea are valoare practica pentru ca am calculat acum cu exactitate perioadele din grupele superioare de munca si rezulta astfel pana in prezent:
- 07 ani, 04 luni si 06 zile, perioada cumulata in grupele I si II de munca, in conditii deosebite;
- 07 ani, 08 luni, 08 zile, incadrata in grupa I in conditii speciale;
Tinand cont ca persoana in speta este nascuta in luna aprilie 1954 si de regula expusa de dvs., ar insemna sa beneficieze de 1 an pentru conditii deosebite si de 3 ani si 6 luni pentru conditii speciale , cumuland o reducere de 4 ani si 6 luni.

Totusi, ca sa ma conving ca este corect si sa nu ma contrazic nergumentat cu cei de la casa de pensii cand finalizez dosarul cu toate perioadele de grupa, de unde rezulta din legea 263/2010 acest cumul?
Si o alta intrebare, resturile de perioade de conditii speciale si deosebite, daca nu sunt intregi potrivit tabelelor 1 si 2 nu se valorifica in nici un fel?
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
eagle_free, utilizator
Am gasit unde se prevede cumulul. Mai raman nelamurit in privinta ultimei intrebari.

Alte discuții în legătură

Efectele legii nr. 380/2013 cu privire la reducerea varstei de pensionare eagle_free eagle_free Buna seara. As dori sa supun in discutie o problema aparuta odata cu intrarea in vigoare a legii nr. 380/2013. Mie mi se pare ca prin legea 380/2013 s-a ... (vezi toată discuția)
Pensionare florin_neagu florin_neagu Am lucrat timp de doi ani, intre 11.09.1979 si 01.10.1981 la I.P.Al Slatina in grupa I de munca. Am adeverinta care atesta acest fapt. Am discutat cu o ... (vezi toată discuția)
Grupe de munca Constantin 1411 Constantin 1411 Care sunt beneficiile grupelor de munca si ce articol din codul muncii sta la baza acestora (vezi toată discuția)