Buna seara. As dori sa supun in discutie o problema aparuta odata cu intrarea in vigoare a legii nr. 380/2013.
Mie mi se pare ca prin legea 380/2013 s-a disociat grupa I din tabelul I indice 1 de conditiile deosebite si de cele speciale, si ca echivaleaza cu o noua grupa, grupa I de conditii "nespeciale" (si "nedeosebite"), altfel ar fi fost asociata cu conditii speciale si ar fi fost incadrata in tabelul nr. 2; in schimb s-a creat acest nou tabel al 3-lea, tabelul 1 indice 1;
Durerea cea mare este ca persoanele care aveau pana acum si grupa I (conditii deosebite) si grupa II, puteau cumula reducerile de varsta pe baza ambelor grupa; Prin noua reglementare, am impresia ca cei care au grupa I (conditii nespeciale, din tabelul 1 indice 1, care pana acum erau conditii deosebite) si grupa II din tabelul 1 nu mai pot cumula reducerile de pe urma ambelor grupe, si sunt chiar discriminati fata de cei care au mai multi ani incadrati doar in grupa II, pentru ca sunt nevoiti sa aleaga una dintre reduceri.
Durerea cea mai mare este atunci cand o persoana are 3 tipuri de grupe superioare diferite, si trebuie sa aleaga doar una dintre reducerile prevazute in cele 3 tabele de la art. 55 din legea nr. 263/2010, spre deosebire de o persoana care a lucrat doar intr-una din grupe care va valorifica reducerea pe baza intregii perioade lucrate in grupa superioara de munca.
Bun, atunci ma intreb unde scrie in lege ca se cumuleaza reducerile, ca nu am gasit nici un text de lege care sa prevada cumulul reducerilor? Si daca se cumuleaza reducerile, cu care grupa/tabel din cele 3 ar trebui sa incepem pentru ca fiecare grupa are un plafon minim pentru prima reducere?
Spre exemplu in cazul tabelului 1 se acorda 1 an de reducere la primii 6 ani de conditii deosebite; in cazul tabelului 1 indice 1 se acorda 3 ani de reducere la primii 6 ani de grupa I, conditii nespeciale si in cazul tabelului 2 se acorda 1 an de reducere la primii 2 ani de grupa I, conditii speciale.
Sa inteleg ca pentru fiecare perioada de grupa din cele 3 categorii (in cazul activitatii in munca prestata pana la 01 aprilie 2001) se acorda separat cate o reducere, si apoi se cumuleaza aritmetic cele 3 reduceri? Care este textul de lege de unde rezulta aceasta regula?
Art. 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;
a1) conform tabelului nr. 1.1, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1), sunt încadrate în condiţii speciale;
b) conform tabelului nr. 2, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in alte conditii de munca prevazute la art. 29 alin. (2) si in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. (1);
2. - Nu stiu de unde ati dedus dvs. ca nu se face reducerea varstei standard de pensionare pentru fiecare caz in parte si ca nu se pot cumula aceste reduceri.
- Daca legea nu interzice de ce vreti dvs. asa ceva? Poate dati idei politicienilor.
3. Daca legiuitorul ar fi vrut sa nu se faca acest cumul fiti sigur ca l-ar fi prevazut in lege.
Cumularea anilor din grupele I si II in vederea reducererii varstei standard.
De ex:
Cineva are 5 ani si 6 luni in grupa I-a si 10 ani si 6 luni in grupa II-a.
Daca inainte de aparitia legii 380/2013 reducerea era de 3 ani si 6 luni,pentru 16 ani in conditii deosebite.
Acum,dupa aparitia legii 380/2013 reducerea este de 2 ani,pentru 10 ani si 6 luni de conditii deosebite.
Pentru grupa I-a nu se mai acorda reduecere,perioada fiind sub 6 ani.