Buna seara,
ma bazez pe amabilitatea dvs. de-a ma lamuri cu urmatoarea problema:
- logodnica mea este insarcinata in 6 saptamani, urmeaza o scoala postliceala la zi acreditata de Ministerul Educatiei, pana acum a avut intrerupere in campul muncii (a lucrat in strainatate fara contract) si acum se afla la inceputul primului an de studii.
Se tine cont exact ca la angajare, trebuie sa urmze fara intrerupere scoala sau sa fie in al doilea an de studii (adica aceasi vechime ca in munca de 1 an) ca sa poata beneficia de indemnizatie?
Daca raspunsul dvs. este pozitiv la intrebarea precedenta si nu poate beneficia de ravnita indemnizatie, daca ne casatorim...eu am vechime in munca de peste 3 ani, pot beneficia eu de indemnizatie?
Multumiri anticipate pentru raspunsuri!
Logodnica dvs nu poate beneficia de indemnizatie crestere copil. Dvs ati putea doar daca la data nasterii copilului veti dovedi ca ati avut venituri realizate supuse impozitului pe ultimele 12 luni inainte de a se naste copilul.
Spuneti ca aveti 3 ani vechime in munca. Daca aveti venituri realizate pe lunile : iunie,iulie,august,sept si in continuare pana in Mai-Iunie 2013 ( luna cand se va naste copilul) atunci puteti beneficia de CCC dvs.
Sau sa va intoarceti la munca si sa luati un stimulent de insertie in valoare de 500 lei /luna
1. - Tatal copilului poate beneficia de indemnizatie pentru CCC si/sau stimulent de insertie si fara sa fie casatorit cu mama copilului.
- Trebuie insa ca pe certificatul de nastere a copilului sa fie trecut numele tatalui acestuia.
2. Tatal poate beneficia direct de stimulentul de insertie (fara sa-si suspende contractul individual de munca), adica primeste salariu pentru munca depusa si mai primeste de la stat 500 lei pe luna pana implineste copilul 2 ani.
3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:
Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.
Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
4. Mergeti la Primarie si solicitati lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie.
Multumesc mult pentru raspunsul complet oferit si implicit pentru marele ajutor acordat.
Voi proceda intocmai, nevoia de bani fiind marita in perioada care va veni odata cu aparitia copilului voi continua cu jobul si imi voi depune actele pentru stimulentul de insertie la momentul oportun.In acest fel si mama poate aduce venituri in casa dupa incetarea perioadei de alaptare.
Multa consideratie pentru activitatea prestata,
Spor in toate!
Indemnizatie
dan123456
daca optez pe un an pt indemnizatia de crestere a copilului dupa cat timp pot sa renunt la indemnizatie ca sa pot sa primesc suplimentu de 500 de lei?
(vezi toată discuția)