Am in proprietate apartamentul nr. 1 dintr-o casa colectiva, cota parte din curtea comuna si cota parte din drumul de access. In luna mai vecinul meu care detine ap. 2 si 3 din aceeasi casa colectiva, cat si restul de cota parte din curtea si drumul de acces comun, a schimbat cheia de la poarta de intrare in curte, si refuza sa ma lase sa-mi fac o copie... asa ca eu nu mai am access la proprietatea mea decat daca sar gardul, desi am cota parte din drum si curtea comuna.
Am sunat la 112, a venit politia, a constatat incidentul si mi-au zis sa fac o plangere... Am facut plangerea, am inclus si copiile dupa CF-uri si contractul de vanzare cumparare, si l-am acuzat pe vecin de tulburare de posesie. Politia ne-a mai luat o tura de declaratii la amandoi, si a trimis mai departe dosarul la parchet.
De la parchet, liniste si pace.... am fost sa ma interesez de caz si procurorul de serviciu mi-a spus ca dosarul a sosit cu NUP, si nu prea am ce face decat sa astept.... sau sa merg in audienta la primul procuror si sa cer urgentarea cazului.
Ce sa fac in continuare? Tot nu am access la apartamentul meu pe care am dat o gramada de bani...
Parchetul ce urmeaza sa faca? Ne mai cheama din nou sa ne ia declaratii? Au un termen in care sa solutioneze cazul?
Mi se pare ciudat ca politia a trimis dosarul la parchet cu NUP.... Daca vecinul imi impiedica accesul la proprietatea, nu e tulburare de posesie?
ART. 228
Începerea urmăririi penale
#M64
................................................................................................
(4) Dacă din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergătoare efectuate după primirea plângerii ori denunţului rezultă vreunul dintre cazurile de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzute la art. 10, organul de urmărire penală înaintează procurorului actele încheiate cu propunerea de a nu se începe urmărirea penală.
#M36
(5) Dacă procurorul constată că nu sunt întrunite condiţiile arătate în alin. 4, restituie actele organului de urmărire penală, fie pentru completarea actelor premergătoare, fie pentru începerea urmăririi penale.
#M64
(6) În cazul în care procurorul este de acord cu propunerea, dispune prin rezoluţie neînceperea urmăririi penale. În situaţia în care procurorul îşi însuşeşte argumentele cuprinse în propunerea organului de cercetare penală, motivarea rezoluţiei este facultativă sau poate cuprinde doar argumente suplimentare. Copie de pe rezoluţie şi de pe propunerea organului de cercetare penală se comunică persoanei care a făcut sesizarea, precum şi, după caz, persoanei faţă de care s-au efectuat acte premergătoare. Dispoziţiile art. 245 alin. 1 lit. c^1) se aplică în mod corespunzător.
#M36
(6^1) Împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale se poate face plângere la instanţa de judecată, potrivit art. 278^1 şi următoarele.
#B
(7) Dacă ulterior se constată că nu a existat sau că a dispărut împrejurarea pe care se întemeia propunerea de a nu se începe urmărirea penală, procurorul infirmă rezoluţia şi restituie actele organului de urmărire, dispunând începerea urmăririi penale.
Am incadrat eu gresit fapta, sa exista o altfel de incadrare pentru fapta aceasta prin care se restrictioneaza accesul la o proprietate?
Nu inteleg de ce politia a trimis dosarul cu NUP. Ii am martori pe politaii care au venit cand am sunat la 112 si carora vecinul le-a spus clar ca nu imi mai da cheia sa o copiez.
Daca nu ati incadrat fapta bine in plangere penala,organele de cercetare vor incadra corespunzator situatiei de fapt daca este vorba de savarsire vreunei infractiuni.