avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită prescriptie executare silita/drept la actiune
Discuție deschisă în Executare silită

prescriptie executare silita/drept la actiune

Buna ziua,

speta este urmatoarea:

- in iunie 2007 o persoana ia amenda pe autobuz, pt. ca circula fara bilet
- i se intocmeste un proces verbal pe care refuza sa il semneze
- Primaria trimite acasa prin posta procesul verbal - amenda
- ulterior reclamantul face contestatie la executare, dar pierde procesul
- intre timp mai incearca sa formuleze si un recurs, dar si acesta i se respinge
- in sept. 2012 primeste prin posta adresa de poprire pe salariu pt amenda din 2007 iunie
- se poate invoca prescriptia cu succes?
- prescriptia dreptului la actiune sau prescriptia de a cere executarea silita

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 09:06, 4 Octombrie 2012
Prescriptia dreptului de a cere executarea sanctiunii contraventionale.
Prescriptia se poate invoca. Mai precis prescriptia de a cere executarea silita. Totusi trebuie sa se tina cont de reglementarile care suspenda termenul de prescriptie sau de cele care intrerup acest termen (Vezi C.proc.fisc + C.proc.civ)
Plangerea contraventionala suspenda curgerea termenului de prescriptie. Nu s-a implinit terrmenul legal de prescriptie de 5 ani, pentru ca termenul nu a curs cat timp procesul a fost pe rol, la fond si recurs.

Este vorba de prescriptia dreptului la actiune lato sensu, prescriptia dreptului de a pune in executare silita titlul executoriu stricto sensu.

Nu e vb de dreptul de a cere executarea silita, ptr ca ne aflam pe codul de procedura fiscala unde nu este necesara incuviintarea executarii.
Stimate coleg/colega,

In mesajul de mai sus am facut referire la art.131 C.proc.fisc - prescripţia dreptului de a cere executarea silită, care este de 5 ani si curge de la 1 ianuarie a anului urmator. Articolele 132, 133 si 134 C.proc.fisc reglementeaza suspendarea/intreruperea si efectele implinirii termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita

Asa ca este vorba de prescriptia dreptului de a cere executarea silita (chiar si pe codul de procedura fiscala).
Eu vroiam sa spun ca, oricum s-ar numi ... este totusi vorba de un drept la actiune.
Nu incercam sa va contrazic sau sa contrazic ce ati afirmat.

Cu respect,

Alte discuții în legătură

Prescriptia creantelor fiscale lloryshyka lloryshyka Buna ziua,acum cateva zile am primit o recomanda prin care mi se comunica ca primaria a recurs la proprirea veniturilor mele din salariu,deoarece acum cativa ... (vezi toată discuția)
Amenda itm neplatita, suspendare firma amrad64 amrad64 In oct. 2010 in urma unei reclamatii a unei foste angajate pe care am concediat-o in urma unei lipse in gestiune constatate , am primit o amenda de la ITM pe ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii petroniki petroniki Nu am achitat impozitul pt locuinta si masina,plus amenzile de la circulatie de vreo 3 ani.Va rog sa-mi spuneti daca aceste datorii se prescriu?Multumesc! (vezi toată discuția)