- in iunie 2007 o persoana ia amenda pe autobuz, pt. ca circula fara bilet
- i se intocmeste un proces verbal pe care refuza sa il semneze
- Primaria trimite acasa prin posta procesul verbal - amenda
- ulterior reclamantul face contestatie la executare, dar pierde procesul
- intre timp mai incearca sa formuleze si un recurs, dar si acesta i se respinge
- in sept. 2012 primeste prin posta adresa de poprire pe salariu pt amenda din 2007 iunie
- se poate invoca prescriptia cu succes?
- prescriptia dreptului la actiune sau prescriptia de a cere executarea silita
Prescriptia se poate invoca. Mai precis prescriptia de a cere executarea silita. Totusi trebuie sa se tina cont de reglementarile care suspenda termenul de prescriptie sau de cele care intrerup acest termen (Vezi C.proc.fisc + C.proc.civ)
Plangerea contraventionala suspenda curgerea termenului de prescriptie. Nu s-a implinit terrmenul legal de prescriptie de 5 ani, pentru ca termenul nu a curs cat timp procesul a fost pe rol, la fond si recurs.
Este vorba de prescriptia dreptului la actiune lato sensu, prescriptia dreptului de a pune in executare silita titlul executoriu stricto sensu.
Nu e vb de dreptul de a cere executarea silita, ptr ca ne aflam pe codul de procedura fiscala unde nu este necesara incuviintarea executarii.
In mesajul de mai sus am facut referire la art.131 C.proc.fisc - prescripţia dreptului de a cere executarea silită, care este de 5 ani si curge de la 1 ianuarie a anului urmator. Articolele 132, 133 si 134 C.proc.fisc reglementeaza suspendarea/intreruperea si efectele implinirii termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita
Asa ca este vorba de prescriptia dreptului de a cere executarea silita (chiar si pe codul de procedura fiscala).