avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Prescriptia creantelor fiscale
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Prescriptia creantelor fiscale

Buna ziua,acum cateva zile am primit o recomanda prin care mi se comunica ca primaria a recurs la proprirea veniturilor mele din salariu,deoarece acum cativa ani am avut niste amnezi neachitate.Mentionez ca amenzile erau din 2008 si 2005,intrebarea mea este cea din 2005 nu trebuia sa se prescrie?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 18:15, 13 Decembrie 2010
Pentru amenda din 2005,depuneti plangere la judecatorie si invocati prescriptia.
Ultima modificare: Luni, 13 Decembrie 2010
andymaurul, utilizator
Datoriile la bugetul de stat si la bugetul local nu se prescriu. Doar creantele de la stat se prescriu.
lumi71 a scris:

Datoriile la bugetul de stat si la bugetul local nu se prescriu. Doar creantele de la stat se prescriu.

:O Ihim ... de unde ati scos asta? :fight:
Termenul de prescriptie este de 5 ani (altfel ne-am putea trezi ca sunt datorii neplatite la buget de pe vremea lui Burebista) si incepe sa curga potrivit prevederilor din Codul de pr. fiscala incepand cu 1 ianuarie a anului urmatoru celui in care s-a nascut datoria (nu mai stiu exact articolul si mi-e cam lene acum sa caut).
Cind se prescrie executarea silita a creantelor fiscale si a amenzilor contraventionale

Potrivit art. 131 Cod procedura fiscala, dreptul organului fiscal de a porni executarea silita a creantelor fiscale reprezentind impozite si taxe se prescrie in termen de 5 ani; termenul curge de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.

Prin urmare, organul fiscal este in imposibilitate de a mai urmari si de a executa silit bunurile si veniturile contribuabilului debitor daca s-au scurs cei 5 ani de la momentul in care a fost stabilita creanta fiscala. Cu titlu de exemplu privind calculul termenului de prescriptie, o amenda aplicata in luna iunie 2002 se prescrie in ianuarie 2008, termenul socotindu-se incepind cu luna ianuarie 2003. De retinut insa ca daca contibuabilul achita datoria dupa ce s-a implinit termenul de prescriptie, sumele de bani nu se restituie.

Teoretic, in cazul in care nu achitati, spre exemplu, o amenda contraventionala in termen de 5 ani, organul fiscal nu mai are dreptul sa pretinda plata acesteia si, deci, sa treaca la executarea silita prin poprire asupra veniturilor sau vinzarea unor bunuri apartinind debitorului. In cazul in care totusi organul de executare ar trece la executarea silita a unor creante fiscale prescrise, contribuabilul poate recurge la contestatia la executare pe cale judecatoreasca, invocind in fata instantei de judecata prescriptia.

In practica, insa, de cele mai multe ori, apar situatii care intrerup curgerea termenului de prescriptie, astfel incit calculul termenului se reia de la momentul in care intervine situatia respectiva. O astfel de situatie care intrerupe termenul de prescriptie si care este prevazut in Codul de procedura fiscala este, de regula, initierea de catre organul fiscal a unui act de executare-somatie, titlu executoriu, poprire, sechestru, vinzare la licitatie etc.

Practic, ori de cite ori organul fiscal emite orice act de executare, termenul de prescriptie, asa cum am aratat, se intrerupe si incepe sa curga un nou
termen de prescriptie. Asadar, numai in situatia in care organul de executare manifesta pasivitate exista „sansa" de a opera prescriptia.

O alta situatie apreciata de legiuitor ca fiind o cauza de intrerupere a executarii este cea in care insusi contribuabilul isi achita partial obligatia (impozit, taxa sau amenda contraventionala) stabilita de organul fiscal ori recunoaste in orice alt mod datoria pe care o are. De asemenea, si in acest caz un nou termen de prescriptie incepe sa curga de la data in care s-a indeplinit actul respectiv - plata obligatiei partiale sau recunoasterea datoriei.


Nu este prescrisa,deoarece termenul a inceput sa decurga de la 1 ianuarie 2006,deci in 2011 s-ar fi prescris,dar termenul de prescriptie a fost intrerupt de acest act de executare silita.
andymaurul
Ultima modificare: Luni, 13 Decembrie 2010
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere amenda Angela Stancioi Angela Stancioi buna ziua, administratorului unui SRL a primit in 2006 o amenda pt nedeunerea situatiilor financiare la data de 30.04.2006; mentionam ca situatiile a fost ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie avas avas Buna ziua.Pe scurt am urmatoarea problema:in mai 2003 ,dupa un control din partea Garzii financiare , am primit o amenda ,pe persoana fizica (fiind ... (vezi toată discuția)
Amenzi utilizator@ utilizator@ Buna seara In anul 2013 am primit o amenda judiciara pentru...neglijenta cu actele. A fost un dosar penal in care am fost citat ca martor. S a inchis dosarul ... (vezi toată discuția)