avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Prescriere amenda
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Prescriere amenda

buna ziua,
administratorului unui SRL a primit in 2006 o amenda pt nedeunerea situatiilor financiare la data de 30.04.2006; mentionam ca situatiile a fost depuse, dar cu intarziere. s-a intocmit un proces verbal care s-a comunicat si la adresa cu confirmare de primire si s-a aplicat o amenda care nu s-a achitat pana acum. as dori sa intreb daca acest proces verbal se poate contesta sau daca se prescrie.

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:12, 26 Februarie 2013
De contestat nu mai puteti contesta, decat daca ati reusi sa obtineti o repunere in termen care cred ca este imposibila in cazul dvs. (pentru asa ceva trebuie sa aveti un motiv intemeiat) In ceea ce priveste prescrierea amenzii, aceasta se prescrie in termen de 5 ani de la emitere. Exista, din pacate pentru dvs. , si situatii in care termenul de prescriptie se reia, astfel:

,,In practica, insa, de cele mai multe ori, apar situatii care intrerup curgerea termenului de prescriptie, astfel incit calculul termenului se reia de la momentul in care intervine situatia respectiva. O astfel de situatie care intrerupe termenul de prescriptie si care este prevazut in Codul de procedura fiscala este, de regula, initierea de catre organul fiscal a unui act de executare-somatie, titlu executoriu, poprire, sechestru, vinzare la licitatie etc.

Practic, ori de cite ori organul fiscal emite orice act de executare, termenul de prescriptie, asa cum am aratat, se intrerupe si incepe sa curga un nou termen de prescriptie. Asadar, numai in situatia in care organul de executare manifesta pasivitate exista „sansa" de a opera prescriptia.

O alta situatie apreciata de legiuitor ca fiind o cauza de intrerupere a executarii este cea in care insusi contribuabilul isi achita partial obligatia (impozit, taxa sau amenda contraventionala) stabilita de organul fiscal ori recunoaste in orice alt mod datoria pe care o are. De asemenea, si in acest caz un nou termen de prescriptie incepe sa curga de la data in care s-a indeplinit actul respectiv - plata obligatiei partiale sau recunoasterea datoriei.''
1-Termenul legal in interiorul caruia eventual se putea formula contestatie a decazut
2-Avand in vedere ca anual autoritatea fiscala a comunicat obligatiile de plata,pe cale de consecinta dreptul acesteia de executare silita nu s-a prescris,la fiecare instiintare reincepand un nou termen de executare de 5 ani

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia creantelor fiscale lloryshyka lloryshyka Buna ziua,acum cateva zile am primit o recomanda prin care mi se comunica ca primaria a recurs la proprirea veniturilor mele din salariu,deoarece acum cativa ... (vezi toată discuția)
Prescriptie amenzi mayakrun mayakrun Buna!! Stie cineva daca amenzile se prescriu? s-a castigat vreun proces in acest sens? (vezi toată discuția)
Prescriere amenzi contraventionale aplicate conform legii nr. 61/1991 vivi678 vivi678 BUNA ZIUA! Incepand ca anul 2004 am acumulat mai multe amenzi la legea 61/91.Am auzit ca acestea se mai si prescriu dar nu stiu dupa cat timp si in ce ... (vezi toată discuția)