BUNA ZIUA!
Incepand ca anul 2004 am acumulat mai multe amenzi la legea 61/91.Am auzit ca acestea se mai si prescriu dar nu stiu dupa cat timp si in ce conditii.Din anul 2005,la inceputul fiecarui an,primesc prin posta de la ANAF cate un plic prin care sunt instiintat cat am de plata.Pe an ce trece parca e din ce in ce mai mult,anul asta am aflat ca am de plata 3400 ron.
Dupa cat timp se prescrie o amenda la legea 61/91?
Daca nu este platita o amenda la legea 61/91(neavand cu ce)ce urmeaza sa se intamle?
Va multumesc!
Potrivit Codului de procedura fiscala, dreptul organului fiscal de a porni executarea silita a creantelor fiscale reprezentind impozite si taxe se prescrie in termen de 5 ani; termenul curge de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.
In practica, insa, de cele mai multe ori, apar situatii care intrerup curgerea termenului de prescriptie, astfel incit calculul termenului se reia de la momentul in care intervine situatia respectiva. O astfel de situatie care intrerupe termenul de prescriptie si care este prevazut in Codul de procedura fiscala este, de regula, initierea de catre organul fiscal a unui act de executare-somatie, titlu executoriu, poprire, sechestru, vinzare la licitatie etc.
Practic, ori de cite ori organul fiscal emite orice act de executare, termenul de prescriptie, asa cum am aratat, se intrerupe si incepe sa curga un nou termen de prescriptie. Asadar, numai in situatia in care organul de executare manifesta pasivitate exista „sansa" de a opera prescriptia.
cunosc foarte multe cazuri cand pentru L611991 s-a aplicat munca in folosul comunitatii. procedura fiind cam asa:
-aplicare amenda
-trimitere in debit
-minim doua somari de plata contravenientului
-adresa catre judecatorie pt executarea silita
-hotarare judecatoareasca pt aplicarea muncii in folosul comunitatii care nu va depasii 300 ore
in caz de nerespectare devine caz penal comform art 271 cp. -nerespectarea hotararii judecatoresti.
munca in folosul comunitatii se facea pana anul trecut cu acceptul celui in cauza, acum fiind obligatorie.
Art. 21 din O.G. Nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunilor prestarii unei activitati in folosul comunitatii:
"In cazul in care contravenientul, cu reavointa, nu se prezinta la primar pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii, se sustrage de la executarea sanctiunii dupa inceperea activitatii sau nu isi indeplineste indatoririle ce ii revin la locul de munca, judecatoria, la sesizarea primarului, a unitatii de politie sau a conducerii unitatii la care contravenientul avea obligatia sa se prezinte si sa presteze activitatea in folosul comunitatii, poate inlocui aceasta sanctiune cu sanctiunea amenzii."
Dupa cum se observa, se mai adauga o alta amenda, data de catre instanta.