avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1237 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit contract de comodat masini - chelt deductibile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

contract de comodat masini - chelt deductibile

Firma ( cei doi sefi) utilizeaza doua masini care sunt detinute de ei ca persoane fizice, fiind facut un contract de comodat intre ei si firma. Avand in vedere prevederile de la 1 iulie 2012, vreau sa stiu daca intocmesc foi de parcurs pot sa deduc 100 % combustibilul si reparatiile, iar daca nu le intocmesc trebuie sa deduc 50 %.
Precizez ca inainte de 1 iulie 2012, nu am dedus deloc combustibilul, dar am dedus 100 % reparatiile efectuate la masini, facturile fiind emise pe firma, dar nu am intocmit foaie de parcurs. Am procedat corect?

Cel mai recent răspuns: George Moraru , Consultant fiscal 18:25, 2 Octombrie 2012
Problema discutabila deoarece fiind vorba de masinile administratorilor in lege se spune ca nu se pot deduce decat 50% din cheltuieli indiferent daca se intocmesc foi de parcurs sau nu. Dar daca sunt angajati la firma pe un post de agent de vanzari (de exemplu) chestia cu foile de parcurs tine.
Ce ati facut inainte de 1 iulie iar este discutabil tinand cont ca reglementarea cu administratorii era valabila de atunci. Dar este facuta si sa va intoarceti e cam greu.
Inainte de 1 iulie eu nu am gasit nici o astfel de reglemntare cum ca ar fi limitata la 50 % deductibilitatea in cazul masinilor administratorilor, din contra pana la 1 iulie se specifica faptul ca daca in contractul de comodat este prevazut ca aceste cheltuieli (de functionare, intretinere si reparatii) sunt in sarcina comodatarului acestea sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in conditiile mentionate la art. 21 alin. 3 din n) din Codul fiscal, respectiv daca este singurul autoturism utilizat de catre persoana cu functie de conducere.

Poate imi indicati articolul din lege. Va multumesc!
Eu am o mai mare deschidere decat fiscul si pot sa gasesc diverse portite. Daca dvs. doriti sa judec precum fiscul va propun sa cititi si sa interpretati art21.3. lit.t din Codul Fiscal. Nu-i asa ca este rau si restrictiv si va este opozabil?
PS. Am citit versiunea din 01.07.2012.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
George Moraru, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Foi de parcurs - cheltuieli intretinere si reparatii felisana felisana Un pfa ( avocat) utilizeza un automobil pentru care s-a incheiat contract de comodat cu persoana fizica. 1. Cheltuielile cu intretinerea si reparatiile sunt ... (vezi toată discuția)
Foi parcurs cateldestept cateldestept Daca deducem 50% din cheltuielile auto (combustibili, piese schimb, taxe, impozite,etc) mai este obligatorie intocmirea foilor de parcurs? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat pentru masina niko79 niko79 Buna ziua! Tin contabilitatea unui SRL si ma intereseaza daca se poate incheia un contract de comodat pentru masina intre administrator (asociat unic), in ... (vezi toată discuția)