avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Procedura somaj in cazul refuzarii cursurilor de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Procedura somaj in cazul refuzarii cursurilor de calificare

Buna ziua,

Va rog sa imi precizati care este procedura pentru cerere indemnizatie somaj, ma intereseaza in special daca se ofera cursuri de calificare, in ce conditii acestea se pot refuza, si in cazul unui refuz care sunt consecintele?
Precizez ca este vorba de o persoana care are 10 clase si 20 de ani de carte de munca

Multumesc frumos pentru raspuns,
.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:48, 3 Octombrie 2012
1. Conditiile pentru a beneficia de indemnizatie de somaj:
- sa va ineteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 12 luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. Inregistrarea la Agentia de Somaj se face cu urmatoarele acte:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

3. Fiind inregistrat la Agentia de Somaj puteti sa urmati gratis un curs de calificare/recalificare daca va solicita Agentia sde Somaj au daca doriti dvs.

4. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
...

5. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 25.
Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii, precum si situatia in care nu a prezentat dovada prevazuta la art. 41 alin. (1.2 ) din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitate curs de la somaj flore_inger flore_inger Buna spuneti-mi va rog daca cei de la somaj ma poate obliga sa fac un curs de la ei.astept raspuns..multumesc (vezi toată discuția)
Pot refuza cursul de formare profesionala de la ajofm ? seby tf seby tf Buna ziua,am si eu o rugaminte la dvs. daca ma puteti ajuta.Cand am fost la ajofm pentru a-mi depune dosarul pentru indemnizatia de somaj,o doamna de acolo m-a ... (vezi toată discuția)
Pot refuza un loc de munca de la ajofm fiind somer? marinion marinion sunt somer, sunt inscris la un curs de recalificare si mi s-a dat reartitie la o fima ,locul de munca nu i-mi convine nu am mai lucrat in domeniul respectiv ... (vezi toată discuția)