avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Indemnizatie handicap si intreprindere individuala?!
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Indemnizatie handicap si intreprindere individuala?!

Buna ziua! Am o intreprindere individuala, in acelasi timp lucrez insa am si o indemnizatie de handicap accentuat. Sunt o persoana activa insa in ultimul timp starea mea de sanatate s-a deteriorat si ma gandesc la pensionare de boala.
1) In cazul meu actual, este legal sa am aceasta intreprindere individuala dar sa primesc si indemnizatia de handicap accentuat?
2) Daca ma voi pensiona de boala voi putea sa continui sa ma ocup de aceasta intreprindere individuala sau va trebui sa o inchid pentru a nu pierde pensia? (am citit un caz in care o persoana avea pensie de boala dar si un SRL, dupa ceva timp, i s-au cerut banii pe care i-a primit de la stat prin pensia de boala innapoi!)
Nu imi este asa de frica sa dau banii innapoi ci de stres si de timp pierdut pe la autoritati, lucru care imi poate deteriora semnificativ starea de sanatate! (am o boala neurologica, scleroza multipla)
Cel mai recent răspuns: Flaviu81 , utilizator 14:57, 5 Octombrie 2012
Buna ziua,
conform art.118 alin.(1) din Legea 263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, urmatoarele categorii de pensionari pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art.84 lit.a) si b).
Deci daca va incadrati in gradul III, puteti desfasura activitate ca intreprindere individuala.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dumneavoastra.
In prezent, nu este nicio problema daca am aceasta intreprindere individuala dar iau si indemnizatie pentru handicap accentuat si sunt si salariat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionat medical grad 2 - pot infiinta pfa? adrianaionescu1957 adrianaionescu1957 Sunt pensionat medical, gradul 2 accentuat, cu diagnosticul Parkinson .Pot infiinta un PFA cu activitate <spalatorie auto> ?Voi primi pensia si indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Modificare art 118 din legea 263/2010 dinur dinur Daca o persoana care are certificat medical de handicap gradul 2 , se poate pensiona din motiv de handicap si cumula venitul din pensie cu cel din salariu (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala nicolas25 nicolas25 Sunt pensionat pe caz de boala gr. 2 ( lucru ce nu-mi permite sa lucrez). Cum as putea lucra fara să-mi afecteze pensia si fara sa renunt la ea? Prin ... (vezi toată discuția)