Buna ziua.
As dori sa stiu si eu, daca se poate, pentru plata cu ora se intocmeste contract individual de munca?
Din Legea 1/2011 nu se intelege acest lucru. Pot doar sa-mi dau seama ca atata timp cat nu se considera vechime inseamna ca nu se intocmeste CIM.
Si totusi as avea nevoie de un raspuns pertinent.
Va multumesc.
Nu am pretentia unui raspuns autorizat in domeniu, dar, dupa cate stiu, angajarea personalului didactic asociat (include categoria celor platiti cu ora) se face pe baza unui CIM cu timp partial special, in baza caruia se retin contributiile sociale catre stat si puteti beneficia si de concediu medical. In CIM, la "Durata muncii" se va specifica fractiunea de norma de x ore/sapt, reprezentand remuneratie in regim plata cu ora, cu respectarea dispozitiilor art.10 din Legea 63/2011, actualizata:
ART. 10
(1) Personalul didactic şi personalul didactic asociat, inclusiv cadrele didactice pensionate pentru limită de vârstă, care funcţionează pe posturi didactice în sistem de plată cu ora sunt salarizate pentru activitatea depusă în funcţie de condiţiile pe care le îndeplinesc la încadrare. La calculul drepturilor salariale se vor avea în vedere: norma didactică de predare, salariul de încadrare prevăzut în anexele nr. 1 şi 2 la lege, indemnizaţia de învăţământ special, gradaţia de merit, sporul pentru titlul ştiinţific de doctor de care a beneficiat până la data de 31 decembrie 2009 şi indemnizaţia pentru localităţi izolate.
(2) Tarifele orare din învăţământul preuniversitar se calculează prin raportarea la sumele prevăzute la alin. (1), astfel:
a) 1/72 pentru norma didactică de 18 ore pe săptămână;
b) 1/64 pentru norma didactică de 16 ore pe săptămână în învăţământul special;
c) 1/96 pentru norma didactică de 24 de ore pe săptămână pentru maiştri instructori;
d) 1/80 pentru norma didactică de 20 de ore pe săptămână pentru maiştri instructori din învăţământul special;
e) 1/80 pentru profesori, învăţători, institutori învăţământ primar;
f) 1/100 pentru profesori, educatoare, institutori învăţământ preşcolar.
(3) Personalul didactic din învăţământul preuniversitar cu o vechime efectivă în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiază de reducerea normei didactice cu două ore săptămânal, fără diminuarea salariului. Acest personal didactic poate fi salarizat în sistem de plată cu ora cu tariful orar stabilit în funcţie de norma didactică redusă, pentru orele didactice ce depăşesc această normă. În această situaţie, tarifele orare se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la alin. (1), astfel:
a) 1/64 pentru norma didactică de 16 ore pe săptămână;
b) 1/56 pentru norma didactică de 14 ore pe săptămână în învăţământul special;
c) 1/88 pentru norma didactică de 22 de ore pe săptămână pentru maiştri instructori;
d) 1/72 pentru norma didactică de 18 ore pe săptămână pentru maiştri instructori din învăţământul special;
e) 1/72 pentru profesori, învăţători, institutori învăţământ primar;
f) 1/92 pentru profesori, educatoare, institutori învăţământ preşcolar.
Prevederile prezentului alineat se aplică până la data de 31 august 2011.
(4) În învăţământul superior, tarifele pentru activitatea de plată cu ora se stabilesc de către senatele universitare în concordanţă cu prevederile Legii nr. 1/2011 pentru funcţiile didactice de profesor universitar, conferenţiar universitar, lector universitar/şef lucrări şi asistent universitar.
Mai mult, in urma Ordinului 5411/2012, personalul didactic pensionat încadrat cu contract de muncă pe durată determinată în regim de plată cu ora, cu normă întreagă sau pe fracţiuni de normă, beneficiază de concediu de odihnă proporţional cu timpul efectiv lucrat.
Buna ziua.
Sunt pensionar MAI, detin calitatea de, Expert criminalist autorizat in patru domenii(expertize clasice), am o vechime efectiva(lucrata) de 33 ani(cercetare la fata locului si efectuarea de constatari/expertize criminalistice), si sunt absolvent de studii universitare juridice, specializarea, jurist.
Vreau sa impartasesc din experienta practica(in special) cat si teoretica, in domeniul universitar sau in alte domenii in care este necesara criminalistica.
Cum procedez si daca imi trebuie alte competente/cursuri, pe langa cele prezentate.
Va multumesc!