avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

Am mai scris pe marginea acestui subiect.Sotul meu a fost incadrat la Directia de statistica in perioada decembrie 2011 si august 2012 cu contract de munca pe perioada determinata. Din 1 septembrie 2012 si pana in decembrie 2012 are contract de prestari servicii. In 14 septembrie si pina pe 17 octombrie are concediu medical in urma unei biopsii facuta la gat. Am mers la Directie si au spus ca nu platesc concediile medicale. In urma biopsiei s-ar putea sa aibe o afectiune grava avand in continuate nevoie de aceste concedii medicale. Am mers la Casa de Sanatate si este inregistrat ca salariat in baza de date drept ptr care am si vizat adeverinta de salariat care spune ca are calitatea de salariat , sa virat si retinut lunar contributia ptr asigurarile de sanatate potrivit Legii 95/2006,privind reforma in domeniul sanatatii cu modificarile si completarile in viguare.Nu m-am lasat si am mers cu contractul incheiat la juristul de la Directia muncii iar dumnealui mi-a spus ca in baza acestui contract beneficiaza de toate drepturile. Ptr a fi mai explicita va relatez cum suna acest contract:Contract de prestari servicii privind activitatea de procesare si validare a datelor de RPL 2011 cu nr... din... incheiat in temeiul art 1166 si urmat de Codul Civil. La capitolul Beneficiarul srviciilor spune printre altele ca unitatea se obliga sa calculeze,sa retina si sa vireze impozitul si contributiile sociale in conformitate cu prevederile Codului Fiscal,ptr activitatile dependente. Acum la sfarsitul lunii am cerut sa i se dea toate opririle facute din brut. Va rog sa-mi dati o solutie,nu stiu daca ei refuza sa plateasca CM,poate merg la Casa de Sanatate sa inchei un contract cu ei,chiar nu stiu ce posibilitate exista Este strigator la cer ca in societatea noastra un om plateste impozite timp de 35 ani si atunci cand are nevoie i se refuza.Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: gabi.gabriela58@yahoo.com , utilizator 13:32, 5 Octombrie 2012
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
...

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
(2) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la alin. (1) sunt denumite în continuare concedii şi indemnizaţii.

Art. 3. - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevãzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate destinatã suportãrii acestor indemnizaţii, denumitã în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.

Art. 4
...
(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinatã exclusiv finanţãrii cheltuielilor cu plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, este de 0,85%, aplicatã la fondul de salarii sau, dupã caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurãri sociale încheiat de persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achitã la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.


2. - Asadar pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu medical trebuie platita de catre angajator contributia pentru concedii si indemnizatii de 0,85% din fondul de salarii.
- Ori in cazul contractelor de prestari servicii se retine cotributia pentru sanatate de 5,5% din venitul prestatorului de servicii dar angajatorul nu plateste contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii din care se platesc certificatele medicale.
- Deci angajatorul are dreptate ca nu poate plati certificatul medical.


3. - Sotul dvs. nu poate fi salariat pentru ca nu are contract individual de munca ci este angajat cu contract de prestari servicii care nu se supune Codului muncii ci Codului civil.
- Persoanele care v-au dat informatii nu cunosc deosebirea intre contributia pentru sanatate, de 5,5% platita de angajat si contributia (cota) de 0,85% pentru concedii si indemnizatii, platita de angajator.
Va multumesc mult ptr acesta informatie,dar va intreb in acest caz eu nu pot incheia un contract cu casa de asigurari de sanatate ptr a plati cota de 0,85%? Sau poate pot sa platesc ca persoana fizica toate aceste sume adica cei 5,5% si 0,85% pentru concedii si indemnizatii. Adica sa fac o asigurare din nou cu Casa de Sanatate.
1. Puteti sa intrebati direct la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

2. Din legislatie eu inteleg ca se poate incheia contract de asigurare cu Casa de Sanatate dar numai pentru contributia pentru sanatate nu si pentru cota de 0,85%.
Mii de multumiri domnule Tudor Valeriu. Asa am sa fac. Trebuie sa existe o solutie ptr cazuri fortuite. Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate la contract de drepturi de autor tina militaru tina militaru Buna ziua. Am o mare nelamurire. Sunt angajata din 01.01.2011 cu contract de drepturi de autor pe durata nelimitata. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc ... (vezi toată discuția)
Conventia civila se ia in calcul la indemnizatia de maternitate si cea de crestere a copilului? ioana-elena81 ioana-elena81 Ce taxe trebuie achitate ca prestator - persoana fizica intr-o conventie civila de prestari servicii cu o intreprindere individuala pt ca sa se ia in calcul la ... (vezi toată discuția)
Concediu medical al unei persoane cu contract de mandat aprov1961 aprov1961 Am o persoana angajata cu contract de mandat si urmeaza sa intre in spital penru o interventie chirurgicala. Are dreptul la plata concediului medical avand in ... (vezi toată discuția)