Prevederea respectiva se refera la sotul supravietuitor in cazul in care pensia de urmas este obtinuta ca urmare a decesului celuilalt sot ..
Daca pensia de urmas este obtinuta in urma decesului unuia dintre parinti, atunci nu sunt incidente aceste prevederi ...
art.118 din Legea nr.263/2010:
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
Asa ma gandeam si eu. Multumesc frumos pentru lamuriri.
Inca o intrebare... Continuare la serialul meu cu pensia de urmas.
Am sunat la domnul unde mi-am depus dosarul pentru pensie de urmas, sa ma lamureasca. Raspunsul lui: "Exista o ordonanta de urgenta din noiembrie sau decembrie 2011, care impune si copiilor decedatului aceeasi chestie legata de veniturile profesionale, in speta trebuie sa fie mai mici decat 35% din venitul mediu brut."
Oricat am cautat eu respectiva ordonanta nu am gasit-o si nu sunt deloc lamurita. Exista o astfel de ordonanta care impune sistarea pensiei de urmas in cazul in care ma angajez full time?
Mentionez ca am prieteni aflati in aceeasi situatie cu mine si lucreaza full time, primind si pensie de urmas in acelasi timp.
Domnica Doina PÂRCÃLABU
– BUCUREªTI, 1 octombrie 2011 –
COMUNICAT DE PRESÃ
Având în vedere prevederile Legii nr. 263/2010, Casa Judeţeană de Pensii Neamţ aduce la cunoştinţa persoanelor interesate - copiii urmaşi că în situaţia în care au depăşit vârsta de 16 ani trebuie să depună dovada continuării studiilor (adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ) până pe data de 5 octombrie 2011. Dovada, însoţită de un cupon de pensie, trebuie depusă în original, la cele două sedii ale casei judeţene de pensii (Piatra Neamţ sau Roman) sau poate fi transmisă prin poştă.
Potrivit art. 78 al HG nr.257/2011, în situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii, cu vârste cuprinse între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacă aceştia nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii.
Reluarea în plată a pensiei de urmaş suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) a Legii nr.263/2010, şi anume de la data începerii anului şcolar, cu respectarea termenului general de prescripţie.
Reamintim că începând cu data de 01 ianuarie 2011, dată la care a intrat în vigoare Legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii, copiii, pensionari urmaşi, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie în condiţiile legii, indiferent de cuantumul acestora.
În acest sens, urmaşii care au vârsta până în 26 ani şi îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, dar care au avut drepturile de pensie suspendate până la data de 31 decembrie 2010, în temeiul Legii nr. 19/2000, pot solicita Casei Judeţene de Pensii Neamţ reluarea drepturilor de pensie, începând cu data de 01 ianuarie 2011.