avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

se poate cumula pensia de urmas cu venitul obtinut din salariu in cazul copilului care urmeaza o facultate pana la 26 de ani si e si salariat?
Da.


Se poate cumula pensia de urmas cu salariul daca se continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi 26 de ani, indiferent de veniturile din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie.
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
Carp Mircea, utilizator
da-mi si mie mai multe detalii si expliktii. eu stiu ca se poate cumula indiferent de salariu limita fiind doar in cazul sotului supravietuitor acel plafon de 35 la suta din salariu mediu brut. la copil nu e nicio limita
Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
costingabriel, utilizator
Domnica Doina PÂRCÃLABU
– BUCUREªTI, 1 octombrie 2011 –

COMUNICAT DE PRESÃ



Având în vedere prevederile Legii nr. 263/2010, Casa Judeţeană de Pensii Neamţ aduce la cunoştinţa persoanelor interesate - copiii urmaşi că în situaţia în care au depăşit vârsta de 16 ani trebuie să depună dovada continuării studiilor (adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ) până pe data de 5 octombrie 2011. Dovada, însoţită de un cupon de pensie, trebuie depusă în original, la cele două sedii ale casei judeţene de pensii (Piatra Neamţ sau Roman) sau poate fi transmisă prin poştă.
Potrivit art. 78 al HG nr.257/2011, în situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii, cu vârste cuprinse între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacă aceştia nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii.
Reluarea în plată a pensiei de urmaş suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) a Legii nr.263/2010, şi anume de la data începerii anului şcolar, cu respectarea termenului general de prescripţie.
Reamintim că începând cu data de 01 ianuarie 2011, dată la care a intrat în vigoare Legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii, copiii, pensionari urmaşi, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie în condiţiile legii, indiferent de cuantumul acestora.
În acest sens, urmaşii care au vârsta până în 26 ani şi îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, dar care au avut drepturile de pensie suspendate până la data de 31 decembrie 2010, în temeiul Legii nr. 19/2000, pot solicita Casei Judeţene de Pensii Neamţ reluarea drepturilor de pensie, începând cu data de 01 ianuarie 2011.
problema mea e urmatoarea pot cumula pensia de urmas cu salariul meu fara a exista vreo limita referitoare la salariul pe care trebuie sa il am?
Reamintim că începând cu data de 01 ianuarie 2011, dată la care a intrat în vigoare Legea nr.263/2010 privind sistemul public de pensii, copiii, pensionari urmaşi, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie în condiţiile legii, indiferent de cuantumul acestora.




Ati citit aceasta prevedere din comunicatul de mai sus ?


Legea 263/2010

ART. 118

(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:

d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
Carp Mircea, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensie urmas anighigiu anighigiu Fiul meu implineste pe 4 august anul curent 25 ani,este student in anul 4,primeste pensie de urmas deoarece tatal sau a decedat iar din aceasta luna s-a ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas in cazul studentilor salariati CarmenRotaru3 CarmenRotaru3 Tocmai am citit legea 263/2010 conform careia atat timp cat sunt studenta si am sub 26 de ani, am dreptul la pensie de urmas. Intrebarea mea este: de ce mi ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas gabibabi gabibabi Buna ziua, Daca fiul meu urmeaza Masterul, mai poate beneficia de pensie de urmas? Intreb aceasta deaorece o persoana de la casa de pensii mi-a spus ca nu, ... (vezi toată discuția)