avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

se poate cumula pensia de urmas cu venitul obtinut din salariu in cazul copilului care urmeaza o facultate pana la 26 de ani si e si salariat?
am inteles acum sa inteleg ca ar trebui sa primesc un raspuns favorabil la cererea depusa la casa de pensii prin care solicit plata pensiei de urmas desi sunt salariat multumesc ;)
Raspunsul va fi favorabil,daca va incadrati aici:

Legea 263/2010

ART. 84

Copiii au dreptul la pensie de urmas:

b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;

Ultima modificare: Miercuri, 21 August 2013
Carp Mircea, utilizator
problema mea e urmatoarea: eu am depus o cerere la casa de pensii prin care solicit plata retroactiv a pensiei de urmas pt perioada oct 2011-apr2013 am anexat adeverinta de student la cerere si astept solutionarea cererii. termenul de 3 ani de prescriptie nu este implinit asa k din acest punct de vedere este in regula cred
Buna ziua! Ma numesc Ciubotariu Raluca, pana in anul 2009, cand am absolvit facultatea, am beneficiat de pensie de urmas din partea tatalui. In acelasi an m-am inscirs la master si am intrebat la casa de pensii daca mai pot beneficia de pensie de urmas si mi s-a spus ca nu. Mentionez ca in prezent am 24 de ani si am terminat si masterul. De curand am citit in legea pensiilor ca urmasii pot beneficia de pensie pana la 26 de ani daca continua studiile. Ce pot face in situatia asta?

In conformitate cu prevederile art.I din Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr.129/2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001, <<pensia de urmas reglementata la art. 66 lit. b) din lege se acorda copiilor daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul ei, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani >>.
Astfel, conform acestor prevederi legale, acordarea pensiei de urmas nu mai era conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau mai multora dintre ele.
Prin urmare, ati fi putut beneficia de pensie de urmas in cazul in care ati fi depus o cerere in acest sens la care sa anexati dovada continuarii studiilor. Facem precizarea ca, potrivit prevederilor art. 82 din Legea nr. 19/2000 (in vigoare pana la data de 31.12.2010), cat si a art. 103 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite.
Conform prevederilor 84 lit. b) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, <<Copiii au dreptul la pensie de urmas daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani>>.
Potrivit prevederilor art. 115 din legea mentionata mai sus, << In sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:
a) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost inlaturata;
b) incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului prevazut la lit. a);
c) de la data inceperii anului scolar, in situatia in care suspendarea platii pensiei s-a facut in temeiul prevederilor art. 114 alin. (1) lit. g)>>.
Facem precizarea ca, potrivit prevederilor art. 78 alin. (4) din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aprobata prin HG nr. 257/2011, <<Reluarea in plata a pensiei de urmas suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescriptie, iar in cazurile prevazute la alin. (1), drepturile se achita de la data suspendarii>>.
Prin urmare, puteti solicita plata drepturilor de pensie de urmas conform termenului general de prescriptie de 3 ani, daca faceti dovada ca in aceasta perioada ati urmat cursurile unei forme de invatamant organizat conform legii, cu respectarea prevederilor legale (inclusiv cazurile de incompatibilitate a pensiei de urmas cu veniturile din activitatile profesionale prevazute de Legea nr. 19/2000, modificata si completata).
21-10-2011 15:34


Sursa:

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas anighigiu anighigiu Fiul meu implineste pe 4 august anul curent 25 ani,este student in anul 4,primeste pensie de urmas deoarece tatal sau a decedat iar din aceasta luna s-a ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas in cazul studentilor salariati CarmenRotaru3 CarmenRotaru3 Tocmai am citit legea 263/2010 conform careia atat timp cat sunt studenta si am sub 26 de ani, am dreptul la pensie de urmas. Intrebarea mea este: de ce mi ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas gabibabi gabibabi Buna ziua, Daca fiul meu urmeaza Masterul, mai poate beneficia de pensie de urmas? Intreb aceasta deaorece o persoana de la casa de pensii mi-a spus ca nu, ... (vezi toată discuția)