avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... proba audio!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

proba audio!

Buna dim!
Acum ca sa legalizat ascultarea telefonica am dreptul in instanta sa depun doada o inregistrare audio?E vorba de un litigiu de munca in care patronul recunoaste ca nu mi a dat toti cuveniti prin salar!
Cel mai recent răspuns: AssUwish , utilizator 21:10, 21 Aprilie 2009
Daca respectiva intreceptare a fost intocmita fara a incalca dispozitiile legale , atunci instanta de judecata o poate incuviinta si administra ca si mijloc de proba intr-un proces penal
Daca aceasta a fost realizata incalcand dispozitiile normative, atunci , instanta de judecata nu o va putea aprecia in concret ca si mijloc de proba.
Dintre conditiile de admisibilitate ale unei probe amintesc :proba trebuie sa fie legala , pertinenta , concludenta
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
mihaila ionut a scris:

Buna dim!
Acum ca sa legalizat ascultarea telefonica am dreptul in instanta sa depun doada o inregistrare audio?E vorba de un litigiu de munca in care patronul recunoaste ca nu mi a dat toti cuveniti prin salar!


Fiind vorba de un litigiu de munca ma tem ca nu va ajuta legea.Dar puteti solicita aceasta proba.
Daca va referiti la Legea nr 298 / 2008 aceasta priveste alte situatii, nu cea vizata de dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
In procesele civile partile au dreptul sa solicite probe in conformitate cu dispozitiile codului de procedura civila.In codul de procedura civila nu este reglementat deocamdata genul acesta de \"dovada\" astfel incat instanta sa fie obligata sa admita sau sa incuviintele o astfel de proba.
Presupunand ca instanta \"civila\" ar putea admite incuviintarea unei asemenea dovezi, datorita faptului ca nu este reglementat in lege modul in care se face acest lucru, cu siguranta ca nici instantele nu ar sti cum sa procedeze si nici nu ar avea mijloacele tehnice necesare sa \"asculte\" in sedinta publica aceasta \"conversatie telefonica\" (care pana la urma reprezinta o conversatie privata!)
Insa instanta avand un rol activ, daca ar considera ca pentru aflarea adevarului este necesara administrarea acestei probe, ar putea sa dispuna incuviintarea ei.Ca sa nu incalc dreptul la o viata privata al celeilalte parti, eu (daca as fi in locul instantei de exemplu), as propune ascultarea acestei \"convorbiri\" in camera de consiliu, numai cu acordul celeilalte parti......
Propuneti administrarea unui interogatoriu, iar in cadrul acestei probe, puneti si intrebari referitoare la aceasta conversatie telefonica si la discutia purtata cu angajatorul.Intrebati totodata partea, prin interogatoriu, si daca este de acord cu prezentarea acestei discutii in fata instantei, pentru dovedirea incalcarii dispozitiilor legale.Daca raspunsurile la interogatoriu nu va avantajeaza si partea adversa nu este de acord cu ascultarea conversatiei telefonice, atunci
ati putea sa uzati de incidenta \"falsului in declaratii\", si in cadrul cercetarii penale, sa solicitati administrarea acestei probe. Astfel organele de cercetare si urmarire penala ar putea solicitata operatorilor de telefonie mobila prezentarea acestei convorbiri (in cadrul celor 6 luni de zile de la data efectuarii convorbirii).Ati dovedi, zic eu, falsul in declaratii, si pe latura civila faptul ca sunteti vatamata in drepturile dvs. prin acele afirmatii dovedite a fi false.
Situatia prezentata anterior insa este pur teoretica, este o opinie personala, si nu stiu daca transpusa in practica, ati avea , sigur, castig de cauza.
Daca nu aveti alta alternativa iar miza acelui proces in care sunteti cu angajatorul este pentru dvs. vitala, puteti macar incerca. Nu aveti ce pierde...

Av. Cermak Iuliana
Nu s-a legalizat nicio asculare telefonica si inregisrarile se fac in aceleasi condiii ca si pana acum!
La fel si folosirea acestor inregistrari in procese civile sau penale: ca si pana acum, cu mandat de la jude, acordul partii inregistrate inaine de inregistrare etc.
Unii autori incadreaza ascultarile audio din civil inscrisurilor...
Cat despre penal, nu poate folosi proba in alte conditii decat cele de mai sus: proba trebuie sa fie legala!
Acordul partii sau mandat!
Acordul anerior, caci acordul partii de a asculta inregistrarea in dosar nu inseamna ca si recunoaste ca asta a fost conversatia, ca nu e scos din context etc.
Poate sa o asculte bine-mersi, dupa care sa spuna: nu asa a fost, ma opun la proba. Uite-asa, ca e nelegala proba!
Si va mai treziti si cu acuzatii de tot felul, ca ati incalcat legea inregistrand omul fara stirea lui...
Ca sa nu mai spun ca si daca o accepta vreun jude, hotararea e casabila de la distanta, ca sa nu soun ca poate fi atacata la CEDO...
Caci dreptul la viata privata inseamna ca nimeni nu are dreptul de a-mi deschide corespondenta sau de a-mi asculta, inregistra convorbirile. Niciun jude, etc. in sala de consiliu au ba daca nu se indeplinesc toate conditiile legale. Or, aici nu par a fi indeplinite.

Evident, situatia se schimba radical daca seful stia. :D
Nici eu nu sunt de parere ca e o proba utilizabila. In plus, e o recunoastere extrajudiciara afirmatia din convorbirea telefonica.
Nu inteleg de ce va stresati atat de mult sa dovediti dvs faptul negativ al neplatii salariului: in litigiile de munca, proba este in sarcina angajatorului, si acesta este obligat sa faca proba platii catre dvs a salariului, dvs doar trebuie sa reclamati ca nu ati fost platit! Va complicati absolut inutil.

Alte discuții în legătură

Lnregistrare convorbiri telefonice proprii iulia_i iulia_i Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu legea care reglementeaza inregistrarea convorbirilor telefonice. M-ar interesa daca acele convorbiri telefonice dintre ... (vezi toată discuția)
Sunt valabile inregistrarile telefonice ca si proba in instanta? catacata2011 catacata2011 Buna seara! ma adresez celor care au la cunostinta urmatoarea problema! inregistrarile convorbirilor telefonice sunt considerate probe in instanta?Si ma refer ... (vezi toată discuția)
Proba audio intr-un proces radujit radujit Am si eu o intrebare: proba audio intr-un proces (fie penal fie de dreptul muncii) se poate admite ca si proba in instanta? Exista anumite conditii pe care ... (vezi toată discuția)