avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Care sunt conditiile obtinerii indemnizatiei pentru cresterea copilului?
Mentionez o data de nastere posibila15.03.2013.Perioada de contributie la CAS 08.1991-01.08.2011; 16.05.2012 posibil pana la perioada de concediu prenatal.
Am intrebat la "Sanatate" mi s-a spus ca e posibil doar daca in ultimile 12 luni lucrate anterioare datei nasterii am contribuit la plata CAS-ului.
Ce alte posibilitati ar mai fi? Pt ca nu mi se pare normal sa contribui atatia ani si doar pt o perioada de doar 2 luni sa nu pot beneficia de acest
drept.
Cel mai recent răspuns: iulyaD , utilizator 17:16, 19 Noiembrie 2012
Conditiile pentru a beneficia de indemnizatie crestere copil sunt similare cu cele pentru acordarea stimulentului de care beneficiaza persoana indreptatita, dar care revine in activitate, realizand venituri impozabile.

Din acest punct de vedere,va precizez ca atunci cand ne referim la conditiile de acordare indemnizatie pentru crestere copil avem in vedere si stimulentul cuvenit persoanei care realizeaza venituri.
Realizarea de venituri in timp

Pot solicita acordare indemnizatie crestere copil persoanele care au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit o perioada de 12 luni in ultimul an anterior datei nasterii copilului.

IMPORTANT!

In masura in care CCC si indemnizatia cretere copil se solicita in cursul lunii, la calcularea celor 12 luni se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, acestea fiind considerate luna intreaga.
Va recomand sa studiati bine LEGEA MAMELOR ... SUCCES
Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2012
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
De indemnizatie pentru crestere copilului beneficiaza optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului, sau, dupa caz, persoana care a adoptat copilul, care are copilul in plasament sau plasament in regim de urgenta, sau care a fost numit tutore (in situatia acestora din urma se are in vedere indeplinirea conditiilor timp de 12 luni anterior adoptiei, plasamentului, tutelei dupa caz).
Solicitantul trebuie sa indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:este cetatean roman, strain sau apatrid; are, conform legii, domiciliul/resedinta pe teritoriul Romaniei; locuieste impreuna cu copilul.
Beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului pana la varsta de 1 an sau 2 ani (3 ani pentru copilul cu handicap): persoanele care in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale, supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal si care beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului pana la 1 an sau 2 ani (3 ani in cazul copilului cu handicap); Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit se intelege veniturile realizate din salarii, din activitati independente sau din activitati agricole.
A se vedea OUG 111/2010, completată și mofificată până la 30,09,2012
Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, eleva sau studenta la zi, concediu de maternitate, concedii medicale etc.).

2. - Daca veti naste in martie 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt aprilie 2012 - martie 2013.
- Pentru a va da un raspuns corect trebuie sa precizati ce statut aveati sau veti avea in fiecare luna din aceasta perioada.

3. Plata contributiilor sociale nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu de maternitate si de ccc? iria iria Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ynna83 ynna83 Buna ziua.sunt insarcinata in luna a patra si as vrea sa stiu daca pot primi indemnizatie de crestere a copilului daca sunt in somaj.In data de 19 iulie 2013 ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal rox187 rox187 Buna ziua! La ultimul loc de munca, am vechime de 3 ani, insa pe 18.01.2013, s a incheiat contractul de munca, pe 22.02.2013, mi s a inregistrat dosarul de ... (vezi toată discuția)