Buna ziua ! As dori sa aflu daca sunt chemat in instanta in calitate de intimat, intr-un proces penal , in care plangerea este facuta impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata (art.278 ind.1 C.p.p.) ce mi se poate intampla mie care sunt chemat in calitate de intimat ? Multumesc !
Art. 2781: Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata:
(1) Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275-278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, date de procuror, persoana vatamata, precum si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278, la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta. Plangerea poate fi facuta si impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinse in rechizitoriu.
(2) In cazul in care prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori procurorul ierarhic superior nu a solutionat plangerea in termenul prevazut in art. 277, termenul prevazut in alin. 1 curge de la data expirarii termenului initial de 20 de zile.
(3) Dosarul va fi trimis de parchet judecatorului, in termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
(4) Persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea se citeaza. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu impiedica solutionarea cauzei. Cand judecatorul considera ca este absolut necesara prezenta persoanei lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia.
(5) La judecarea plangerii, prezenta procurorului este obligatorie. (6) La termenul fixat pentru judecarea plangerii, judecatorul da cuvantul persoanei care a facut plangerea, persoanei fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale si apoi procurorului.
(7) Judecatorul, solutionand plangerea, verifica rezolutia sau ordonanta atacata, pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei si a oricaror inscrisuri noi prezentate. (8) Judecatorul pronunta una dintre urmatoarele solutii:
a) respinge plangerea, prin sentinta, ca tardiva sau inadmisibila ori, dupa caz, ca nefondata, mentinand rezolutia sau ordonanta atacata;
b) admite plangerea, prin sentinta, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si trimite cauza procurorului, in vederea inceperii sau redeschiderii urmaririi penale, dupa caz. Judecatorul este obligat sa arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicand totodata faptele si imprejurarile ce urmeaza a fi constatate si prin care anume mijloace de proba;
c) admite plangerea, prin incheiere, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si, cand probele existente la dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare, in complet legal constituit, dispozitiile privind judecata in prima instanta si caile de atac aplicanduse in mod corespunzator.
(9) In cazul prevazut in alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instantei il constituie plangerea persoanei la care se refera alin. 1.
V-am citat din lege , pentru că în acest fel veţi şti ce anume se poate întâmpla după ce se începe judecata . Adică , părţile sunt citate, inclusiv dvs. ca intimat, şi, după caz, fie plângerea va fi respinsă , fie plângerea va fi admisă iar cauza va fi retrimisă procurorului pentru a se începe urmărirea penală, fie plângerea va fi admisă şi se va reţine cauza spre judecare.
Acesta este aspectul strict teoretic (corect cosmetic) al dreptului procedural penal (comunist si post-decembrist).
In practica insa, un judecator (/art.278 ind.1 Cpp) nu va admite (recunoaste) public ca procurorul (de pe langa...) a fost un... "gresit" (ca sa nu scriu... un alt cuvant).
Daca nu ati observat deja ca ambii lucreaza impreuna impotriva contribuabilului si pe banii (taxele) acestuia, nu? :fight:
Insa si contribuabilul este dator... sa le multumeasca... asemenea :fight:
La soare si/sau la "umbra" :duh:
Sunt chemat in calitate de intimat intr-un proces penal,respectiv o plângere împotriva unei ordonanțe de clasare,pe lângă acestea,se formulează o alta plângere penală in calitate de persoana vătămată, împotriva tuturor suspecților, respectiv si eu.Întrebarea mea: este obligatorie prezenta mea la ,citez, "camera de consiliu,complet cpf 6". Mulțumesc!!
Atacarea ordonantei
picika
buna
daca stiu bine rezolutia procurorului (SUP) se poate ataca in 20 de zile..
20 de zile lucratoare sau 20 de zile calendaristice?
de unde sa incep ... (vezi toată discuția)