mirela_ila a scris:
As vrea sa stiu si eu care sunt formalitatile pentru pensionarea pe caz de boala.Mama mea are 56 de ani si doar de 5 ani are carte de munca,cum se poate pensiona pe caz de boala , sau daca trebuie o anumita vechime pe cartea de munca.
Potrivit Legii nr. 11/2008,
nu este necesara realizarea unui stagiu de cotizare daca invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA si in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare prevazute de lege.
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul specializat in expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca din cadrul Cabinetelor de expertiza medicala, aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii.
Deoarece mama dvs. nu are varsta standard de pensionare si dupa ce obtine decizia medicala, se va adresa casei de pensii teritoriale pentru inscrierea la pensie de invaliditate, cu urmatoarele acte:
-cerere tip pentru inscrierea la pensia de invaliditate;
-decizia medicala de incadrare in grad de invaliditate;
-carnetul de munca (original si copie);
-livretul militar (original si copie), daca este cazul;
-diploma de studii si foaia matricola (originale si copii);
-adeverinte privind sporurile pentru perioadele ulterioare datei de 01.04.1992;
-adeverinta privind conditiile speciale si/sau deosebite de munca (respectiv grupa 1 si/sau grupa 2);
-adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca;
-adeverinta tip CAS;
-procura speciala pentru mandatar, daca este cazul.
Decizia de incadrare sau neincadrare intr-un grad de invaliditate poate fi contestata la casa de pensii in termen de 30 de zile de la comunicare iar impotriva deciziei emisa de casa teritoriala de pensii poate fi formulata contestatie la tribunal in 45 de zile de la comunicare.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea