avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare pe caz de boala.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare pe caz de boala.

As vrea sa stiu si eu care sunt formalitatile pentru pensionarea pe caz de boala.Mama mea are 56 de ani si doar de 5 ani are carte de munca,cum se poate pensiona pe caz de boala , sau daca trebuie o anumita vechime pe cartea de munca.
Cel mai recent răspuns: eeeee , utilizator 16:06, 26 Aprilie 2009
pt a se putea pensiona pe caz de boala necesita un anumit numar de zile de concediu medica
Ordonanta de urgenta nr. 158 din 17/11/2005 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1074 din 29/11/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate


Ordonanta de urgenta nr. 158 din 17/11/2005 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1074 din 29/11/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Au dreptul la pensie de invaliditate asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
- accidentelor de munca
- bolilor profesionale si tuberculozei
- bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca
Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform legii nr.19/2000.
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.
In vederea pensionarii de invaliditate, medicul primar sau medicul specialist pentru afectiunea principal invalidanta, atunci cand apreciaza ca starea de sanatate a persoanei pe care o are in asistenta medicala nu ii permite reluarea activitatii profesionale, in limitele maxime de concediu medical prevazute de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerand in acest sens avizul cabinetului de expertiza medicala teritoriala.
Medicul expert al asigurarilor sociale avizeaza pensionarea de invaliditate numai daca constata pierderea totala sau a cel putin jumatate din capacitatea de munca, aproband si concediul medical necesar intocmirii formelor de pensionare.
Mama dvs. nu are dreptul la pensie de invaliditate, pentru ca nu indeplineste conditia minima de stagiu de cotizare ( cel putin jumatate din stagiul de cotizare corespunzator varstei la care se iveste invaliditatea) , adica 12.5 ani. Daca are doar 5 ani vechime in munca (stagiu de cotizare) nu va beneficia nici de pensie de limita de varsta (din acelasi motiv).:(
mirela_ila a scris:

As vrea sa stiu si eu care sunt formalitatile pentru pensionarea pe caz de boala.Mama mea are 56 de ani si doar de 5 ani are carte de munca,cum se poate pensiona pe caz de boala , sau daca trebuie o anumita vechime pe cartea de munca.


Potrivit Legii nr. 11/2008, nu este necesara realizarea unui stagiu de cotizare daca invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA si in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare prevazute de lege.
Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul specializat in expertiza medicala si recuperarea capacitatii de munca din cadrul Cabinetelor de expertiza medicala, aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii.
Deoarece mama dvs. nu are varsta standard de pensionare si dupa ce obtine decizia medicala, se va adresa casei de pensii teritoriale pentru inscrierea la pensie de invaliditate, cu urmatoarele acte:
-cerere tip pentru inscrierea la pensia de invaliditate;
-decizia medicala de incadrare in grad de invaliditate;
-carnetul de munca (original si copie);
-livretul militar (original si copie), daca este cazul;
-diploma de studii si foaia matricola (originale si copii);
-adeverinte privind sporurile pentru perioadele ulterioare datei de 01.04.1992;
-adeverinta privind conditiile speciale si/sau deosebite de munca (respectiv grupa 1 si/sau grupa 2);
-adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca;
-adeverinta tip CAS;
-procura speciala pentru mandatar, daca este cazul.
Decizia de incadrare sau neincadrare intr-un grad de invaliditate poate fi contestata la casa de pensii in termen de 30 de zile de la comunicare iar impotriva deciziei emisa de casa teritoriala de pensii poate fi formulata contestatie la tribunal in 45 de zile de la comunicare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Buna ziua . tatal meu a fost operat acum 6 luni la ficat. A avut un chist hidatic pe ficat de 14 cm si i-a fost taiat din ficat . de 6 luni are un furtun in abdomen . are o vechime in munca de 39 de ani si varsta de 56 ani . imi puteti spune daca se poate pensiona pe caz de boala si la ce grad se incadreaza. ; cu aproximatie ce suma de bani va primi pensie ? multumesc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare pe caz de boala dia208 dia208 Pentru a fi pensionat pe caz de boala trebuie sa ai calitatea de angajat? Mai precis, daca dupa 20 ani de munca, urmati de ani in care nu am lucrat si nu am ... (vezi toată discuția)
Pensionarea pe caz de boala rambela rambela Care sunt conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru pensionarea pe caz de boala? (vezi toată discuția)
Pensie de boala dudulica2009 dudulica2009 Buna ziua! Am 54 de ani si fost operata de bila in urma cu 5 ani De asemenea, am guta. Ma pot pensiona medical? Cu multumiri pt. raspunsuri si sfaturi, Ana (vezi toată discuția)