godspeed a scris:
Solutia este recursul in interesul legii, reglementat de art.329 Cod Procedura Civila, recurs care, admis de Inalta Curte de Casatie si Justitie, devine izvor de drept, fiind obligatoriu pentru instante.
:) Părerea mea este că recursul în interesul legii nu e o soluţie pentru situaţia pe care a descris-o doamna
arseneconstanta în mesajul său.
Chiar dacă ar fi vorba despre aceleaşi probleme de drept soluţionate diferit de instanţele de fond şi de instanţa de recurs, ceea ce nu rezultă din mesaj, recursul în interesul legii nu este o soluţie pentru cei ale căror acţiuni au fost respinse irevocabil de instanţa de recurs, după ce a casat cu reţinere spre rejudecare.
Întâi că recursul în interesul legii poate fi promovat numai de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din oficiu sau la cererea ministrului justiţiei, de colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de colegiile de conducere ale curţilor de apel sau de Avocatul Poporului. Mai apoi, decizia pronunţată în urma soluţionării unui RIL
nu are efecte asupra hotărârilor judecătoreşti examinate şi
nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese iar dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe
de la data publicării deciziei in Monitorul Oficial.
@xald
Dacă este vorba despre două hotărâri
definitive potrivnice, pronunţate în una şi aceeaşi pricină însă în dosare diferite, puteţi uza de calea extraordinară de atac a revizuirii, pentru motivul prevăzut la art. 322, pct. 7 Cod procedură civilă.