avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Proceduri
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Proceduri

Deoarece nu am primit un raspuns concret mai intreb: Se poate judeca o anume speta in alt judet, incepand cu fondul, daca acea speta a fost supusa apelului,fara a exista drept de recurs, dar avand in vedere probele si prevederile legii, exista suspiciunea de legaturi intre cealalta parte si judecatori? Aceasta pentru dreptul la "recurs in interesul legii" unde este necesara parerea a doua instante.
Cel mai recent răspuns: Ionita Cristina Avocat , Avocat 14:02, 18 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intre aceleasi persoane, acelasi obiect și aceeasi cauză, nu s-ar putea judeca dosarul de doua ori. Instanta sau partile ar putea invoca exceptia autoritatii de lucru judecat. Un proces nu se poate judeca de doua ori, cu tipla identitate mai sus expusa.

Intre alte parti, s-ar putea judeca astfel incat sa se invoce cea de-a doua hotarare in recursul in interesul legii.

Cine poate formula cererea
Art. 514 CPC
Pentru a se asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către toate instanţele judecătoreşti, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din oficiu sau la cererea ministrului justiţiei, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, colegiile de conducere ale curţilor de apel, precum şi Avocatul Poporului au îndatorirea să ceară Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra problemelor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti.

Art. 517 CPC: Conţinutul hotărârii şi efectele ei
(2)Decizia se pronunţă numai în interesul legii şi nu are efecte asupra hotărârilor judecătoreşti examinate şi nici cu privire la situaţia părţilor din acele procese.

Intrucat nu ar avea efect asupra hotararilor examinate, nu cred ca v-ar ajuta un recurs in interesul legii.

Calea procedurala care v-ar fi ajutat era stramutarea/incompatibilitatea, dpinde de situatia concreta. Daca hotararea este definitiva, ati mai putea formula cerere de revizuire in situatia de mai jos:

Art. 509 CPC: Obiectul şi motivele revizuirii
(1) Revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă:
3. un judecător, martor sau expert, care a luat parte la judecată, a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune privitoare la pricină sau dacă hotărârea s-a dat în temeiul unui înscris declarat fals în cursul ori în urma judecăţii,când aceste împrejurări au influenţat soluţia pronunţată în cauză. În cazul în care constatarea infracţiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, instanţa de revizuire se va pronunţa mai întâi, pe cale incidentală, asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunii invocate. În acest ultim caz, la judecarea cererii va fi citat şi cel învinuit de săvârşirea infracţiunii;

Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pe aceeași speță unele instanțe au admis plângerile contravenționale iar altele le-au respins. se poate instanței de recurs înaintarea plângerii la Îccj? Decebal58 Decebal58 Ca urmare a respingerii, de catre o instanta, a unei plangeri(contestari)impotriva unui proces-verbal de contraventie, cu termen de recurs(30zile), se poate ... (vezi toată discuția)
Vă rog frumos să ne ajutați să înțelegem aplicarea acestui ... oanaportar oanaportar Vă rog frumos să ne ajutați să înțelegem aplicarea acestui articol: Bună ziua ! La această dată, angajații au un proces pe rolul instanței – ... (vezi toată discuția)
Cum pot fi atacate hotãrârile contradictorii pronuntate de aceeasi instanta in cauze similare? arseneconstanta arseneconstanta Obiect-contestații decizii pensionare, stadiu procesual-recurs. Recursurile declarate de casa de pensii sunt nule(pentru toate cazurile nu diferă decât ... (vezi toată discuția)