avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit auto la primarie
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit auto la primarie

Anul trecut mi-am adus din strainatate un autoturism.Am fost la primarie pentru a lua aceea chitanta de 52 de lei pentru a putea incepe procedurile de inmatriculare si am specificat ca voi da statul in judecata si mi sa spus ca nu este nici o problema.Acum in vara mai exact pe 3 iulie am inmatriculat masina si am fost sa le spun celor de la primarie.Surpriza a fost urmatoarea pentru ca ei nu au tinut cont de aceasta perioada in care am fost in tribunal si mi-au impozitat masina cu data la care am fost sa iau aceea chitanta.Acum pe langa impozit trebuie sa platesc si penalizari iar cei de la primarie nu vor sa inteleaga ca nu pot achita acest impozit pentru ca deja am facuto catre statul unde am avut inmatriculat autoturismul.Azi am facut o noua incercare in speranta ca vor intelege situatia si o vom lamuri.Nici macar nu au vrut sa se uite pe talonul masinii pentru a vedea data inmatricularii si o tin una si buna ca daca am detinut masina sunt obligat sa platesc impozit cu data care figureaza la ei in evidente.Ce ma sfatuiti sa fac??Va multumesc anticipatX-(X-(
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 19:25, 14 Octombrie 2012
Impozit auto.

Conform legii, " Impozitul pe mijloacele de transport se datoreaza incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care au fost dobandite, indiferent sub ce forma (data dobandirii poate fi : data mentionata in actul respectiv in cazul actelor notariale ; data dobandirii este data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti, in cazul hotararilor judecatoresti ; data facturii ; data contractului de vanzare-cumparare sub semnatura privata)."

Chitanta de 52 lei, nu are legatura cu impozitele, ea este necesara doar pt inmatriculare, faptul ca ati platit-o la impozite si taxe, nu are legatura cu luarea in evidentele fiscale, nu amestecati lucrurile.

Din momentul semnarii contractului de vanzare cumparare, datorati impozit pt auto, cand ati depus dosarul de luare in evidenta, ati primit din registratura un termen de prezentare, 7 zile, daca mergeati sa semnati Decizia de impunere auto, ati fi vazut ca datorati un impozit.

Talonul are data inmatricularii in Romania, nu are relevanta pt impozite si taxe.

Sfatul meu este sa achitati pt ca majorarile sunt 2%pe zi.

gmancila a scris:


[...]

Sfatul meu este sa achitati pt ca majorarile sunt 2%pe zi.



Pe asta de unde ati scos-o? Majorare de 730% pe an? Nu va cred. Va rog sa dati temeiul legal.

Majorarile sunt de 2% pe luna sau fractie de luna: cod de procedura fiscala, art 124^1

"Art. 124^1 Majorări de întârziere în cazul creanţelor datorate bugetelor locale

(1) Prin excepţie de la prevederile art. 119 alin. (1) şi art. 120^1, pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată datorate bugetelor locale, se datorează după acest termen majorări de întârziere.

(2) Nivelul majorării de întârziere este de 2% din cuantumul obligaţiilor fiscale principale neachitate în termen, calculată pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.
(3) Prevederile art. 119 —124 sunt aplicabile în mod corespunzător.

(4) Pentru sumele de restituit de la bugetul local se datorează dobândă. Nivelul şi modul de calcul al dobânzii sunt cele prevăzute la alin. (2)"

[ link extern ]

Va multumesc pentru raspunsurile date dar mai am nelamurire.Articolul 261 din codul fiscal spune ceva de genul "Pentru a se impozita un autoturism trebuiesc indeplinite doua conditii simultan---1.sa fie propietate personala si 2.sa fie inmatriculat in romania.--Daca una dintre aceste conditii nu este indeplinita autoturismul nu poate fi impozitat" Acum revin la intrabarea mea de mai inainte Ce pot face sa lamuresc situatia.Cei de la finante publice mi-au zis sa lamuresc situatia cu cei de la primaria locala dar acolo nu am cu cine discuta.Ca sa fiu mai detaliat impozitul este platit dar catre statul unde masina a fost inmatriculata si anume in Spania.Nu pot achita acelasi impozit in doua tari diferite nu mi se pare normal.Stima
Cu tot respectul, eu stiu ca nu se plateste impozit in Spania, ci doar asigurarea masinii care este foarte mare. Sincer multi contribuabili au sustinut ca platesc impozitul in alta tara, iar cand le-am solicitat documente justificative ca platesc impozit in alta tara, sau limitat la asig masinii. Dar, nu are rost sa stam in contradictoriu.

In alta ordine de idei, faptul ca mai achitati si in Spania este din cauza ca nu ati dus certificatul de radiere al masini. Dvs, trebuie sa tineti cont de legile unde v-ati inscris masina, iar in RO, datorati impozit din momentul in care ati devenit proprietar. La art. 261 din L571/2003, nu este mentionat ce spuneti dvs.
"ART. 261, din L 571/2003.
(1) Orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat în România datorează o
taxă anuală pentru mijlocul de transport, cu excepţia cazurilor în care în prezentul capitol se prevede altfel.
(2) Taxa prevăzută la alin. (1), denumită în continuare taxa asupra mijloacelor de transport, se plăteşte la bugetul
local al unităţii administrativ-teritoriale unde persoana îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz."

La ce faceti referire spunand " Cei de la finante publice mi-au zis sa lamuresc situatia cu cei de la primaria locala", la primii platiti taxa de poluare, iar la ceilalti impozitul, pt a putea sa inmatriculati masina in Ro.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit bgigi bgigi Pentru o masina la care am scos 2 randuri de numere rosii apoi am inmatriculat-o in Bulgaria se plateste impozit la primarie pt cele 2 luni? (vezi toată discuția)
Lnmatriculare masina adusa din germania postiga postiga Am achizitionat pe 22.10.2013 o masina din Germania, am facut RAR pe 12.11.2013 care e valabil 60 de zile, iar pe 20.11.2013 urmeaza sa-mi expire numerele ... (vezi toată discuția)
Codul de procedura fiscala - modificari 01.07.2010 - oug 39/2010 narcisal narcisal [i]Vizavi de impozitele si taxele locale, ex. impozit cladiri, ce cote de majorari si /sau penalitati se vor achita la primarie incepand cu 01 iulie 2010? (vezi toată discuția)