avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce inseamna ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce inseamna ?

Pensie de invalid legea pensiilor
asa cum pot primi pensie de invaliditate si asiguratii care si-au indeplinit obligatiile militare daca invaliditatea s-a produs in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare.

Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:46, 11 Octombrie 2012
Legea pensiilor:

ART. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumãtate din capacitatea de muncã, din cauza:
a) accidentelor de muncã şi bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legãturã cu munca.
(2) Beneficiazã de pensie de invaliditate, în condiţiile prevãzute la alin. (1), şi persoanele care se aflã în situaţiile prevãzute la art. 49 alin. (1) lit. c) şi g).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condiţiile prevãzute la alin. (1) lit. a), şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumãtate din capacitatea de muncã, ca urmare a accidentelor de muncã sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumãtate din capacitatea de muncã şi marii mutilaţi, ca urmare a participãrii la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legãturã cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurãri sociale anterior datei ivirii invaliditãţii din aceastã cauzã, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordã pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncã.


La alineatul (2) se prevede ca se acorda pensie de invaliditate persoanele preizate la art.49, alineatul (1) lit.c) si lit.g):

ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomã;
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurãri sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporarã de muncã cauzatã de accident de muncã şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani;
g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învãţãmânt din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învãţãmânt superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiazã de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) beneficiazã de perioadele asimilate dacã în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevãzute la alin. (1) se valorificã pentru obţinerea prestaţiilor de asigurãri sociale în condiţiile prevãzute de prezenta lege.


Art.74 prevede ca pensia de invaliditate se acorda indiferent de stagiul de cotizare:

ART. 74
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevãzute la art. 68 alin. (1) lit. a) şi b), alin. (2), (3) şi (4).


Deci, daca o persoana a dobandit o invaliditate in timpul serviciului militar, are dreptul oricand la pensie de invaliditate. Trebuie sa obtina in primul rand decizia de incadrare in grad de invaliditate.

ART. 71
(1) Evaluarea capacitãţii de muncã, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de cãtre medicul specializat în expertiza medicalã a capacitãţii de muncã din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurãrilor sociale, iar în cazul persoanelor prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de cãtre comisiile de expertizã medicomilitarã de pe lângã spitalele din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã.
(2) Pentru evaluarea capacitãţii de muncã, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului, sau, dupã caz, la comisiile de expertizã medicomilitarã de pe lângã spitalele din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã.
(3) În urma examinãrii clinice şi analizãrii documentelor medicale, medicul expert al asigurãrilor sociale completeazã raportul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã şi emite decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã. În cazul persoanelor prevãzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertizã medico-militarã de pe lângã spitalele din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centralã de expertizã medico-militarã a Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a Serviciului Român de Informaţii, dupã caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevãzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinãri de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurãrilor sociale propune, dupã caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporarã de muncã, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicalã prevãzutã la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrãrii cererii şi se comunicã în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevãzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzãtor.
(6) Decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã poate fi contestatã, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, dupã caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţioneazã în cadrul centrelor regionale de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã şi Institutului Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã.
(8) Contestaţia prevãzutã la alin. (6) se soluţioneazã în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisã în soluţionarea contestaţiei se comunicã în termen de 5 zile de la data soluţionãrii.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevãzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacitãţii de muncã, precum şi deciziile prevãzute la alin. (9) necontestate în termen rãmân definitive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns - contestatie la decizie popamadalin popamadalin tatal meu este pensionat pe caz de boala de 10 ani,la fiecare comisie anuala a avut aceleasi referate...la ultima comisie i-au taiat pensia ca cici i-au iesit ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate Ionel1408 Ionel1408 Buna ziua .am 32 de ani de munca, doresc sa primesc pensie de invaliditat.Am fost incadrat in gradul 3 de handicap,iar apoi am mers cu actele la casa de ... (vezi toată discuția)
Decizie medicala / decizie de pensie claravoda claravoda buna ziua, ref la decizia de pensionare ptr invaliditate:daca perioada de cotizare este ok ca si incadrare si diagnosticul de neoplasm credeti ca,casa de ... (vezi toată discuția)