avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nedreptate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nedreptate

Prietena mea este angajata la un laborator din constanta. Acum 5 zile angajatorul a sunat-o sa isi semneze demisia si ea a refuzat, iar de atunci amenintari si presiuni. Acum vor sa o dea afara cu art 61 lit d si au intocmit tot felul de acte false cu invinovatiri de la anumiti pacienti. Mentionez ca nu are semnat nici un proces verbal de aducere la cunostinta despre asa ceva. i s-a inmanat o hartie in care este convocata la desfasurarea procedurii cercetarii prealabile pt necorespundere profesionala. Va rog daca ne puteti da un sfat ce e de facut?e urgent
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:30, 12 Octombrie 2012
Daca si-a facut treaba bine, n-are de ce sa-i fie teama, fiindca comisia trebuie sa cerceteze treaba deja facuta. Dupa comunicarea deciziei comisiei, aveti 10 zile s-o contestati. Decizia trebuie sa contina termenul in care poate fi contestata si instanta unde o puteti contesta. Tribunalul unde veti trimite cererea e cel in raza caruia isi desfasoara activitatea angajatorul. Pana va veti gasi avocat puteti trimite chemare in judecata pentru contestarea deciziei nr x din data y, sub rezerva de a reveni cu cereri suplimentare, si le puteti depune pana in ultimele 5 zile inainte de termen. Nu platiti taxe in litigii de munca. Angajatorul trebuie sa faca probatoriul nu dvs.

Mie-mi este evident dolul angajatorului, fiindca necorespunderea profesionala se afla la angajare, prin examen, interviu si altfel astfel de metode, nu dupa angajare, ceea ce atesta ca angajatorul a constatat deja ca persoana angajata este apta profesional (este proba aceasta - chiar daca angajatorul trebuie sa faca probatoriul nu strica sa-l faceti dvs)

apoi:
[ link extern ]
Într-o decizie a Curţii de Casaţie franceze se arată că este lipsită de cauză reală şi serioasă concedierea pentru necorespundere profesională dispusă la scurt timp după expirarea perioadei de probă


In rest depinde de caz...
Actele false intocmite despre care pomeniti nu au legatura cu concedierea cf. art. 61.d din Codul muncii.

Desfacerea c.i.m pe motive de necorespundere profesionala trebuie sa urmeze procedura stabilita in Codul muncii la art. 63.2:

Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

Deci daca nu o evalueaza cf. legii, puteti contesta decizia in instanta.

Contestarea deciziei de concediere se face fie la tribunalul in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca salariatul, cf. art. 210 din L. 62/2011:

Cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza instantei judecatoresti competente in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.

De asemenea vedeti si dispozitiile art. 64 din Codul muncii:

(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.


Si ca o ultima adaugare, in cazul concedierii pe motive de necorespundere profesionala, angajatorul trebuie sa acorde un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Ultima modificare: Joi, 11 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Cred ca angajatorul respectiv confunda procedurile , si anume : .... i s-a inmanat o hartie in care este convocata la desfasurarea procedurii cercetarii prealabile pt necorespundere profesionala .....

Ori este o cercetare discplinara ori este o evaluare asa cum prevede Codul Muncii in situatia in care se doreste concedierea in baza art.61 lit.d C.mun. .... In practica, evaluarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator, uar din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necorespundere profesionale - urgent eujad eujad Daca un salariat TREBUIE dat afara ptr necorespundere profesionala cum tb procedat?are dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Concediere CiprianeIoniță CiprianeIoniță Bună seara, Ma interesează cum pot concedia un angajat care nu da randament în ceea ce privește producția, dar în temeiul legii?Menționez ca i-am făcut ... (vezi toată discuția)
Somaj, salariu compensator motanika motanika Buna ziua, In cazul in care se aplica concedierea pe baza de necorespundere profesionala, dupa ce se incheie contractul de munca, angajatorul transmite ... (vezi toată discuția)