avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriasul nu plateste chiria de doua luni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriasul nu plateste chiria de doua luni

Chiriasul nu plateste chiria de doua luni. Ce pot sa fac ca sal dau afara?
Dupa cat timp si cum se procedeaza, si cat timp dureaza pana primesc apartamentul inapoi?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 12:06, 14 Octombrie 2012
Ati incheiat contract de inchiriere? Ati inregistrat contractul la AFP?
Am contract de inchiriat dar nu la AFP si contractul nu este prelunjit dupa 6 luni, dar a stat inca 1 ani si a platit chiria pana acum fiecare luna.
Inexistenta contractului de locatiune,pe de o parte va indreptateste sa solicitati eliberarea spatiului
Daca insa locatarul nu intelege sa elibereze spatiul,varianta de solutionare,ramane actiune in instanta
Daca era inregistrat la AFP si ati fi platit impozitele acum ar fi fost mai usor.

Contractul s-a prelungit automat prin tacita relocutiune, deci este valabil. Trebuie sa ii trimiteti o notificare prin posta cu confirmare de primire sau prin agent procedural al unui BEJ prin care sa il informati asupra incalcarii prevederilor contractuale și sa ii dati un termen rezonabil pentru eliberarea imobilului sau pentru plata chiriei restante.

Daca nu elibereaza imobilul sau nu plateste chiria, trebuie sa deschideti o actiune in evacuare la judecatoria arondata. Asta va dura intre 3 luni si 1-2 ani, in functie de cat de aglomerata e instanta si de cat de bine se apara chiriasul. Desigur, conteaza si cum va aparati dvs interesele.

Ulterior, dupa ce aveti o hotarare judecatoreasca de evacuare trebuie sa mergeti la un executor judecatoresc care sa inceapa procedura de evacuare silita, daca chiriasul refuza in continuare sa elibereze imobilul.
Cand ati incheiat contractul de inchiriere?Este important de mentionat acest aspect deoarece trebuie sa se determine legea aplicabila.Daca ati incheiat contractul dupa intrarea in vigoare a noului cod civil,aveti dreptul la reziliere dupa punerea in intarziere a debitorului.Punerea in intarziere se face printr-o notificare scrisa sau poate opera de drept in anumite cazuri prevazute de lege.Rezilierea unui contract se cere intr-o instanta de judecata dar poate fi si unilaterala,adica poate interveni doar din manifestarea de vointa a creditorului, prin simpla punere in intarziere a debitorului sau cand acesta se afla de drept in intarziere(cazurile de la 1523 cod civil) ori partile au convenit astfel.De asemenea,mai exista si pactul comisoriu,o clauza prin care partile unui contract stabilesc in mod expres neindeplinirea caror obligatii atrage rezilierea de drept(adica acea reziliere care produce efecte fara a fi hotarata de o instanta de judecata).Dupa incetarea contractului de inchiriere,puteti intenta chiar o actiunea de evacuare a persoanei ce locuieste in apartamentul dvs. fara niciun titlu.
Reveniti cu detalii,daca doriti un raspuns adecvat.

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu luminel luminel Se incheie un contract de inchiriere pe o perioada de 3 ani intre proprietar, SC X SRL si chirias SC Y SRL. Chiriasul foloseste 3 luni spatiul dupa care ... (vezi toată discuția)
Evacuare chiriasi nsemeniuc nsemeniuc Exista vreun motiv pentru a nu putea evacua pe loc (eventual cu sprijinul politiei) niste chiriasi care nu au respectat contractul, in care exista mentiunea ca ... (vezi toată discuția)
Evacuare chirias ncpc tnt tnt Buna ziua, As dori va rog sa ma ajutati cu pasi de urmat pentru evacuarea chiriasului rau platnic (persoana fizica) din imobil. Acum 2 luni de zile am ... (vezi toată discuția)