avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalare cablu de internet de catre furnizor - ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalare cablu de internet de catre furnizor - contract cu Asociatia de Proprietari

Sunt presedintele Asociatiei de Proprietari in blocul in care locuiesc. Am constatat existenta unui cablu aerian de internet instalat de un furnizor local (din categoria firmelor de internet de cartier). Ma gandesc sa solicit incheierea unui contract si plata unei sume cu caracter de chirie (probabil modica), conform art. 24 din normele metodologice la Legea 230 (HG1588/2007).

Problema este insa de ordin tehnic si creeaza prejudicii patrimoniului Asociatiei, pentru ca respectivul cablu este ancorat pe terasa, de un element de aerisire care nu a fost proiectat si construit sa sustina sarcini suplimentare; practic este vorba si de un cablu de sustinere tensionat si ancorat intre 2 blocuri, pe o distanta de cativa zeci de metri, posibil peste o suta de metri, care sustine cablul de semnal. Un alt inconvenient este ca respectivul cablu de sustinere taie (a taiat la propriu) membrana de hidroizolatie pe marginea terasei (blocul nu are atic, dar terasa este inaltata, pentru a se da panta spre interior); in plus pe terasa cablurile care pleaca spre mai multe directii sunt fixate cu bolovani, care pot strapunge hidroizolatia. Se pare ca reprezentantii firmei au ancorat si instalat cablurile cu ani in urma, afectand hidroizolatia blocului si prejudiciind astfel patrimoniul Asociatiei; evident grija lor s-a oprit la instalarea cablurilor asa cum le-a fost mai comod.
La fel, este evident, sau trebuie spus, ca totul s-a facut la mica intelegere cu cine a fost responsabil inainte, fara vreun contract, fara acordul Asociatiei, fara vreo autorizatie cred (nu stiu daca dpvd. legal este necesara, dar pe baza unei logici elementare ar trebui sa fie necesara daca suspenzi la 20 de metri deasupra solului si deasupra unei zone intens circulate un cablu care cantareste pe toata lungimea cateva kilograme bune sau chiar cateva zeci de kilograme si care are peste 100 de metri lungime).
Mai este un alt cablu care pleaca catre alt bloc, dar acela, ma rog, nu a creat mari prejudicii terasei, pentru ca este o distanta mai mica de date aceasta, vreo 20 de metri si este numai un cablu de semnal, fara cablu de sustinere tensionat.

Intrebarea este daca pot actiona in instanta firma de internet si ce pot solicita? Sau mai bine zis (de fapt intrebat), ce pot face in situatia aceasta?
Mi se poate opune faptul ca alti furnizori din categoria marilor operatori la nivel national (si care furnizeaza semnal de TV-internet-telefonie catre 70-80% din membrii Asociatiei) nu au acord sau contract cu Asociatia? (sigur, au cablat blocul cu 17-19 ani in urma, fara vreun protocol, sau foarte probabil nu se stie ce a fost atunci); ma pot indrepta numai catre unul din furnizori? (ma refer la providerul de internet, in discutie, cu cablul aerian), eventual avand si o hotarare a Adunarii Generale a Proprietarilor sau a Comitetului Executiv, daca este necesara.
Aici am in vedere si faptul ca firma de internet de cartier se foloseste de infrastuctura blocului nostru pentru a isi suspenda cablurile si ma refer si la cablul care pleaca catre alte blocuri.

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2012
Elvik, utilizator
Cel mai recent răspuns: petschovschi , utilizator 16:58, 6 Noiembrie 2012
Avand in vedere costurile necesare sustinerii unei astfel de actiuni,nu se justifica solutionare in instanta decat in anumite cazuri
Initial notificati operatorul de internet despre interesul dvs a incheia contract in conditiile art 24/L 23=/2007
In raport de raspuns,urmeaza sa analizati masurile necesare pentru materializarea interesului dvs
Pai, ma gandesc ca in instanta ati ajunge justificat de faptul ca firmulita respectiva a refuzat sa discute cu dv. si instanta a ramas singura cale de rezolvare....

Nu, intai luati legatura cu firma respectiva si vedeti ce puteti rezolva cu ei, desi, din experienta proprie va spun, aceste mici firme de cartier au aparut din nevoia de internet a locatarilor si din absenta marilor provideri la un moment dat.
Aceste firme au adus internetul in cartiere cu mijloace proprii precare, profitul lor fiind mai putin decat modest, fapt care nu le-a lasat sa-si dezvolte infrastructura.
Cum s-ar zice, traiesc de azi pe maine, aducand bucurie oamenilor.

In fine, discutati cu acest minuscul provider si puneti in discutie, fie modificarile de pe terasa astfel incat sa nu va mai afecteze hidroizolatia, fie pleaca cu fire cu tot.

Pe de alta parte, si aici trebuie sa fiti foarte atent, este vorba de proprietarii abonati la aceasta sursa de internet. A crea un conflict intre asociatie si firma, ar insemna sa va puneti proprietarii in cap daca acestia n-ar mai avea acces la internet.

Cu firmele mici va mai puteti intelege, fie si pentru o minuscula taxa lunara, dar cu marii provideri nu veti mai vedea asa ceva. Aceia intra in bloc fara sa intrebe pe nimeni si nu-i mai puteti scoate nici cu NATO de-acolo, nemavorbind ca mizeria pe care o fac pe holuri cu cabluri intinse pe toti peretii intrece ce aveti acum. Acesti provideri mari va vor rade in nas cand veti dori "taxa de protectie". Nici in instanta n-o obtineti.

Aici pe forum am mai discutat problema, cautati subiecte asemanatoare si o sa va distrati....
Pentru informarea utilizatorului citez Art.24 din Legea 23= (230)/2007:
Art. 24. - (1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
(2) Daca la prima convocare nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea generala va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari.
(3) La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora.
(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.

Si acum intreb si eu moderatorii acestei sectiuni: ce legatura are internetul, contractul de inchiriere, cu adunarile generale?
Eu pot sa primesc avertisment pentru aceasta utilizatoare care "taie si spanzura" in toate sectiunile, faca ca macar un moderator sa o puna la punct, sau si pe acest site functioneaza "prieteniile si cumetriile" ???
Puteti sa imi stergeti contul, sau eventual sa ma dati afara din tara!!
Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2012
ContSters241232, utilizator
N-are legatura semnarea unui contract cu AG.

Interventie moderator
Dv. sunteti pe acest forum de relativ putina vreme. Utilizatoarea despre care vorbiti si cu mine suntem de vreo 4 ani. Doamnei i s-au sters de-a lungul timpului mii de mesaje, dar e greu sa facem fata valului de raspunsuri si pe de alta parte uneori raspunsurile gresite sunt lasate in mod special la locul lor pentru ca vor fi urmate de alte raspunsuri corecte si care vor contracara raspunsul incorect. Din acest "schimb" de idei invatam cu totii.

Nu va da nimeni afara de pe forum atata timp cat va pastrati exprimarea in limite acceptabile si nu faceti atac la persoana.
Multumesc pentru raspunsuri.
O sa incerc in curand, pe masura timpului disponibil, sa reiau pe indelete toate ideile aduse in discutie de fiecare raspuns si de fiecare user.

Deocamdata vreau sa fac o mica observatie, pentru a detensiona lucrurile: @thran: ynocentta s-a referit cu siguranta la art 24, paragraful (6) din HG 1588/2007, care stipuleaza Normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007.
\" Art. 24. - (6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi
desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiumului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi serviciului de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociaţiei de proprietari, nu se plătesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment şi nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilităţi. Acest fond va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul
de venituri şi cheltuieli.\"

Apreciez buna intentie a tuturor a celor implicati in aceasta discutie.
Voi reveni...
Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2012
Elvik, utilizator

Alte discuții în legătură

Incalcarea dreptului de libera alegere a providerului ? gamamen gamamen Stau într-un bloc, care nu este cablat la internet deşi este la 60 de metrii depărtare de un bloc care are acces la toţi providerii de internet. Deoarece ... (vezi toată discuția)
firme internet grigorevasile grigorevasile pot fi obligate firmele de internet sa -si ridice firele de pe terasa blocului sau sa plateasc chirie? (vezi toată discuția)
Internet la bloc v.coman v.coman 1.administratorul blocului poate impiedica o firma de internet sa traga firele aferente retelui in interiorul sau in exteriorul blocului ? (singura firma ... (vezi toată discuția)