O persoana in varsta, cu debilitate mixta dar cu discernamant prezent (certificat IML), are un curator, si vrea sa vanda un imobil.
La notar va semna in calitate de vanzator:
1) Proprietarul in varsta
2) Curatorul acestuia ???
Si inca ceva:
Daca exista deja un curator, se poate schimba acesta cu un altul, la dorinta celui din urma?
Cine hotarste daca se poate?
Care sunt conditiile in care se poate face aceasta schimbare?
Nu am cunostinte juridice, si exprimarea mea pare din coada de topor, imi cer scuze.
Curatorul este desemnat de autoritatea tutelara si este desmnat pentru instrumentarea acestui act de vanzare. El va semna pentru vanzator, fiind reprezentantul acestuia. La erere curatorului din motivele pe care le va expune poate sa renunte la curatela si sa fie desemnat alt curator tot de Autoritatea tuelara.
Deci curatorul se poate schimba, numai daca cel actual desemnat renunta. Nimeni si nimic nu-l poate schimba daca el nu vrea. OK am inteles.
Daca batranul cu pricina, din primul meu post, a vandut un alt imobil, acum 3 ani, si ii apare semnatura in actul notarial, la rubrica vanzator, rezulta ca la momentul de atunci nu avea curator ?
Notarii trebuiau sa stie de existenta unui curator la momentul semnarii ?
Curatela nu este ca tutela, se da pentru reprezentarea cuiva la un anumit act. Dispozitia Autoritatii de tutela specifica numai pentru un anumit act sau procedura. Poate in urma cu 3 ani domnul nu a avut nevoie de curator.
Art. 178. - În afară de cazurile prevăzute de lege, instanța de tutelă poate institui curatela:
a) dacă, din cauza bătrâneții, a bolii sau a unei infirmități fizice, o persoană, deși capabilă, nu poate, personal, să își administreze bunurile sau să își apere interesele în condiții corespunzătoare și, din motive temeinice, nu își poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deși capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
c) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;
d) dacă o persoană a dispărut fără a exista informații despre ea și nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.
Efectele curatelei
Art. 181. - În cazurile prevăzute la art. 178, instituirea curatelei nu aduce nicio atingere capacității celui pe care curatorul îl reprezintă.
Conținutul curatelei
Art. 183. -
(1) În cazurile în care se instituie curatela, se aplică regulile de la mandat, cu excepția cazului în care, la cererea persoanei interesate ori din oficiu, instanța de tutelă va hotărî că se impune învestirea curatorului cu drepturile și obligațiile unui administrator însărcinat cu simpla administrare a bunurilor altuia
(2) Dacă sunt aplicabile regulile de la mandat, instanța de tutelă poate stabili limitele mandatului și poate da instrucțiuni curatorului, în locul celui reprezentat, în toate cazurile în care acesta din urmă nu este în măsură să o facă.
Practic, noul cod civil preia prevederile din fostul cod al familiei in ceea ce priveste curatela.
Curatela
ContSters362803
[b]Buna ziua!
Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani
are certificat de handicap, probleme neorologice mintale
nu judeca , cum putem obtine ... (vezi toată discuția)