avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Curatela
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Curatela

Buna ziua!

Avem un frate care este bolnav , are 47 de ani
are certificat de handicap, probleme neorologice mintale
nu judeca , cum putem obtine curatela intr-o actiune
pentru dezbaterea mostenirii...suntem cu el sapte frati.

Multumim


Cel mai recent răspuns: Gigele , utilizator 21:40, 5 Septembrie 2023
Trebuie pus sub interdictie. Mergeti la instanta civila de la domiciliul celui care urmeaza a fi pus sub interdictie si cereti instituirea tutelei. Apoi o hotarare pentru a l reprezenta in dezbatetea succesiunii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Curatela

Art. 178 Cod Civil - Cazuri de instituire
În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela:
a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;
b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;
c) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;
d) dacă o persoană a dispărut fără a exista informaţii despre ea şi nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.

Art. 181-Efectele curatelei

În cazurile prevăzute la art. 178, instituirea curatelei nu aduce nicio atingere capacităţii celui pe care curatorul îl reprezintă.

Art. 182-Procedura de instituire
(1) Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soţului său, a rudelor sau a celor prevăzuţi la art. 111.
(2) Curatela nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat.
(3) Numirea curatorului se face de instanţa de tutelă, cu acordul celui desemnat, printr-o încheiere care se comunică în scris curatorului şi se afişează la sediul instanţei de tutelă, precum şi la primăria de la domiciliul celui reprezentat.

Art. 183-Conţinutul curatelei
(1) În cazurile în care se instituie curatela, se aplică regulile de la mandat, cu excepţia cazului în care, la cererea persoanei interesate ori din oficiu, instanţa de tutelă va hotărî că se impune învestirea curatorului cu drepturile şi obligaţiile unui administrator însărcinat cu simpla administrare a bunurilor altuia.
(2) Dacă sunt aplicabile regulile de la mandat, instanţa de tutelă poate stabili limitele mandatului şi poate da instrucţiuni curatorului, în locul celui reprezentat, în toate cazurile în care acesta din urmă nu este în măsură să o facă.

Curatorul actioneaza ca un mandatar.

Daca ruda dvs nu are discernamant, iar diagnosticul dat este in acest sens si este definitiv, va trebui pusa sub interdictie si numit un tutore care sa il reprezinte.

Punerea sub interdictie consta intr-o procedura ce presupune o actiune in instanta, efectuarea unei expertize la INML si audierea a 2 martori.
Este vorba de punerea de sub interdicție judecătorească toată în urma cercetărilor dela parchetul braila și acuma este ultimul termen pe 11 septembrie2023
Doresc un raspu s e seintimpl dacă legea pentru cei cu I terdi ție ii protejeaza

Gigele a scris:

Este vorba de punerea de sub interdicție judecătorească toată în urma cercetărilor dela parchetul braila și acuma este ultimul termen pe 11 septembrie2023

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela dona6509 dona6509 Care este temeiul juridic al instituirii curatelei pentru o persoană in vârstă, cu certificat de handicap grav( demenţă alzhaimer) ? (vezi toată discuția)
Procura pentru ridicarea pensiei ralucacornelia ralucacornelia Buna seara! Exista posibilitatea ca pensia unei persoane internate intr-un centru pentru persoane varstnice, cu diagnostic de dementa severa, sa fie ridicata ... (vezi toată discuția)
Reprezentare parinte. GermanAlex GermanAlex Exista urmatoarea situatie. parinte in varsta de aprox 80 ani. Nu mai iese din casa, nu isi mai aminteste multe lucruri, Mereu e nevoie de procuri pentru ... (vezi toată discuția)