avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prevederi RI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prevederi RI

1. Este posibil sa introducem in Regulamentul intern o prevedere privind obligativitatea anuntarii de catre salariat a concediului medical/starii de incapacitate temporara de munca in termen de max. 48 de ore de la aparitia acesteia (atentie: nu de la data acordarii certificatului de concediu medical)?
Daca da, putem sa-l pontam nemotivat si sanctiona disciplinar chiar daca ulterior vine cu certificat de CM pe zilele respective?
2. Este posibil sa prevedem in acelasi RI obligativitatea transmiterii certificatului de concediu medical pana la sfarsitul lunii pentru care a fost acordat concediul, fara ca prevederea sa fie considerata contrara dispozitiilor art. 67 din Norma de aplicare a OUG 158/2005? Putem sanctiona disciplinar salariatul pentru nerespectarea acestei prevederi?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:01, 17 Octombrie 2012
1. Conform Ordin MS/CNAS nr. 430/470/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordin MS/CNAS nr. 60/32/2006:
Asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.

Cred ca este exagerata acea prevedere care se doreste inserata in Reg.Intern ... daca nu obtine concediu medical cum va fi pontat acel salariat?

2. In reg.Intern se pot include ca anumite fapte sa constituie abateri disciplinare , ceea ce face ca se poate angaja raspunderea disciplinara a salariatului in cauza.
Prevederile contrare legii sunt lovite de nulitate.
Asa ma gandeam si eu, multumesc pentru sfaturi!

Si atunci daca salariatul se imbolnaveste si nu are chef sa anunte la locul de munca, ce putem face? Certificatul de CM doctorul i-l poate da mai tarziu, sau in cazul internarii chiar la externare care poate dura si 2 saptamani...
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care se acorda consultatia medicala. Data de la care incepe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioara datei acordarii numai in cazul certificatelor medicale ,,in continuare". In situatia imposibilitatii prezentarii asiguratului la medic, se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore.

Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna anterioara, pentru urmatoarele situatii:
-concediu medical de sarcina si lauzie;
-pentru aparat gipsat, numai de catre medic ortoped/chirurg;
-pentru perioada de internare in spital;
-situatii pentru care e necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile.
- în caz de carantină.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. - Trebuie tinut cont si de faptul ca un om bolnav nu are in minte ca prima grija sa anunte pe angajator (ganditi-va la un accident de circulatie, la un infarct miocardic sau altele asemenea).
- Dar fie el fie cineva apropiat poate sa faca acest anunt la angajator.
- In asemenea cazuri trebuie sa dam dovada si de putina omenie.

2. - Este posibil ca salariatul respectiv sa nu stie ce prevede legea si atunci puteti sa inserati in Regulamentul intern textele de lege referitoare la acest aspect.
- Apoi aveti grija ca salariatii sa citeasca si sa inteleaga prevederile din Regulamentul intern.

3. - Prin comp. Resurse umane angajatorul poate sa ia si el legatura cu salariatul in cazul in care acesta lipseste de mai multe zile si nu da nici un semn de viata.
- Cand exista bunvointa din partea ambelor parti se gaseste intotdeauna o solutie.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
@tudorvaleriu

Desigur, sunt de acord cu dvs. si nu a lipsit omenia din partea angajatorului, dar ma gandeam la faptul cand omul este rau intentionat, adica cand pur si simplu nu are chef sa anunte si vine la sfarsitul perioadei pentru care a fost emis certificatul... si atunci pot sa-l cercetez disciplinar pentru ca nu a anuntat in termenul prevazut de art. 81 din Normele de aplicare a OUG 158/2005...

Alte discuții în legătură

Concediu medical misu1972 misu1972 Buna ziua, la cat timp dupa obtinerea concediului medical, angajatul trebuie sa anunte angajatorul de noua sa situatie ? am un angajat care a lipsit 5 zile ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului individual de munca la sfarsitul perioadei de proba GABRIELA SIMONA GABRIELA SIMONA In conditiile in care in contractul individual de munca este prevazut un termen de 90 dre zile de proba, iar in ziua 88 salariatul intra in concediu medical, ... (vezi toată discuția)
Data decizie incetare, 61, a alinadobre alinadobre In situatia in care un salariat este convocat pt a fi cercetat disciplinar (pt. absente nemotivate) si nu se prezinta la convocare, se face proces verbal, apoi ... (vezi toată discuția)