avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... reabilitare problematica
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

reabilitare problematica

Buna ziua!

As avea nevoie de o lamurire:

unchiul meu a fost condamnat in 89 la pedeapsa de 1 an inchisoare si obligat sa plateasca victimelor si partilor civile o suma de 10000 lei cu titlu de despagubiri civile.
avand in vedere ca au trecut deja 23 de ani, poate fi reabilitat?
despagubirile civile sunt prescrise? dar cheltuielile judiciare?
el nu le-a platit pana in prezent de buna voie si nici nu i-au fost cerute.
ii poate fi respinsa cererea de reabilitare pe motivul neachitarii despagubirilor civile?

Multumesc frumos!

Cel mai recent răspuns: avocat_penalist , utilizator 20:28, 23 Octombrie 2012
Teoretic aceste cheltuieli la care unchiul dvs. a fost obligat, sunt prescrise.
Totuşi, pentru ca cererea de reabilitare să fie admisă , se cer a fi îndeplinite următoarele condiţii:
Art. 137 cod penal:
Condiţiile reabilitării judecătoreşti
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Când instanţa constată că nu este îndeplinită condiţia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreşte relei-voinţe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.

Ar fi trebuit sa intervina reabilitarea de drept. Unchiul dvs. si-a scos recent cazier?
Da, aşa este, întrucât pedeapsa aplicată nu a depăşit un an , reabilitarea ar fi trebuit să intevină în temeiul legii, la data expirării pedepsei aplicate. Însă, dacă nu erau îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege pentru a opera reabilitarea, printre care şi achitarea cheltuielilor ciivile, posibil să nu fie încă reabilitat unchiul dvs.
Să scoată un certificat de cazier judicar pentru a vedea dacă apar încă menţiuni privind pedeapsa, iar în funcţie de rezultat, să se adreseze instanţei cu o cerere în constatarea reabilitării .
Am scos un cazier judiciar. Din pacate, apare pe el condamnarea. nu a fost reabilitat de drept.
Ma gnadesc sa fac o cerere de reabilitare.
Nu stiu, insa cum pot dovedi prescrierea despagubirillor civile.
Iar daca nu sunt prescrise cum pot sa dovedesc achitarea lor?
Ar merge urmatoarea situatie: le calculez raportat la situatia actuala si le consemnez la CEC pe numele partilor civile, e o proba veridica? sau la finante?

Multumesc!

Daca a fost obligat la inchisoare cu executare nu poate interveni reabilitarea de drept.
Este necesar sa se adreseze o cerere de reabilitare judecatoreasca.
Daca nu a mai comis infractiuni de atunci si pana acum ar putea avea sanse la reabilitare daca rezolva cu cheltuielile de judecata si plata despagubirilor.

Alte discuții în legătură

Drept penal, cazier "curat" George_m_45 George_m_45 in anul 2008 am terminat de executat o pedeapsa de 2 ani pentru o infractiune economica. dupa cat timp o sa am cazier curat, sau ce trebuie sa fac pentru ... (vezi toată discuția)
Cazier dana_is_ok dana_is_ok Buna ziua!Am rugamintea sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu o chestiune mai delicata:in noiembrie 2006 fratele meu a terminat de ispasit o pedeapsa de 1 ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea judecatoreasca ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua din nou.Daca un inculpat isi achita datoriile fata de partea vatamata pe latura civila care ar fi termenul in care o sa i se faca reabilitarea ... (vezi toată discuția)