avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitarea judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitarea judecatoreasca

Buna ziua din nou.Daca un inculpat isi achita datoriile fata de partea vatamata pe latura civila care ar fi termenul in care o sa i se faca reabilitarea judecatoreasca?
Deci in cit timp poate intra in posesia reabilitarii judecatoresti?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:15, 7 Octombrie 2009
Luati o copie de pe sentinta ,cazier , caracterizare si dovada ca ati achitat datoria catre partea vatamata . Consultati un avocat pentru a va calcula corect termenul.
Codul penal:

REABILITAREA
Efectele reabilitării

Art. 133. - Reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare.

Reabilitarea nu are ca urmare obligaţia de reintegrare în funcţia din care infractorul a fost scos în urma condamnării ori de rechemare în cadrele permanente ale forţelor armate sau de redare a gradului militar pierdut.

De asemenea, reabilitarea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă, cu excepţia celei prevăzute în art. 112 lit. d).
Reabilitarea de drept

Art. 134. - Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la amendă sau la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit nici o altă infracţiune.
Reabilitarea judecătorească

Art. 135. - Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
b) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani până la 10 ani, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
c) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
d) în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei cu închisoare.

Procurorul general poate dispune, în cazuri excepţionale, reducerea termenelor prevăzute în acest articol.
Calculul termenului de reabilitare

Art. 136. - Termenele prevăzute în art. 134 şi 135 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.

Pentru cei condamnaţi la pedeapsa cu amendă termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată sau executarea ei s-a stins în alt mod.

În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere.
Condiţiile reabilitării judecătoreşti

Art. 137. - Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.

Când instanţa constată că nu este îndeplinită condiţia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreşte relei-voinţe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.
Reînnoirea cererii de reabilitare

Art. 138. - În caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate face o nouă cerere decât după un termen de 3 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după un termen de 2 ani în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani şi după un termen de un an în celelalte cazuri; aceste termene se socotesc de la data respingerii cererii.

Condiţiile arătate în art. 137 trebuie să fie îndeplinite şi pentru intervalul de timp care a precedat noua cerere.

Când respingerea cererii se bazează pe lipsă de forme, ea poate fi reînnoită potrivit dispoziţiilor Codului de procedură penală.
Anularea reabilitării

Art. 139. - Reabilitarea judecătorească va fi anulată când după acordarea ei s-a descoperit că cel reabilitat mai suferise o altă condamnare, care dacă ar fi fost cunoscută, ducea la respingerea cererii de reabilitare.
GHITA FLORIN a scris:

Buna ziua din nou.Daca un inculpat isi achita datoriile fata de partea vatamata pe latura civila care ar fi termenul in care o sa i se faca reabilitarea judecatoreasca?
Deci in cit timp poate intra in posesia reabilitarii judecatoresti?


Simplul fapta ca ati achitat despagubirile catre partea vatamata nu va confera dreptul la reabilitare judecatoreasca.
E recomandabil sa va angajati avocat.In prealabil sa consultati unul pentru a analiza toate aspectele cerute de lege.
asa cum a spus si colegul meu , faptul ca v-ati achitat pe latura civila vis-a-vis de partea vatamata nu presupune ca indepliniti conditiile privind reabilitarea judecatoreasca :">
pt reabilitare tb intrunite alte conditii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare judecatoreasca. florinx63 florinx63 Am primit o condamnare de 3 ani cu executare pentru inselaciune (am emis un BO fara sa am disponibil in cont), am executat pedeapsa in perioada mai 2002 - mai ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea unui cazier cu executarea pedepsei charitondani charitondani spuneti-mi va rog daca am avut un dosar penal cu suspendare in anul 1991 si altul cu executarea pedepsei si sentinta definitiva in anul 1996 pot sa beneficiez ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea bebe121 bebe121 buna ziua,dupa cat timp se poate cere reabilitarea in cazul in care am fost condamnat pe 208 209 cp la pedeapsa de 6 ani la care am ramas definitiv in 2004 si ... (vezi toată discuția)