Se face o cerere catre instanta competenta! Dupa calculul meu in scurt timp deveniti eligibil pentru a se dipune reabilitarea judecatoreasca. (a se vedea disp. art. 135 lit. a C.p.). Trebuie sa indepliniti si alte conditii conform art 137 C.p.
Apelati la un avocat ca sa va consilieze in acest sens, deoarece respingerea cererii de reabilitare are ca efect interdictia de a apela la o noua cerere timp de un an in cazul dvs.
Succes!
Av. Claudiu Sorin Feteanu
Art. 135. - Reabilitarea judecatoreasca
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta judecatoreasca:
a) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de un an pâna la 5 ani, dupa trecerea unui termen de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
b) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani pâna la 10 ani, dupa trecerea unui termen de 5 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
c) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
d) în cazul pedepsei detentiunii pe viata comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei cu închisoare.
Procurorul general poate dispune, în cazuri exceptionale, reducerea termenelor prevazute în acest articol.
Art. 136. - Calculul termenului de reabilitare
Termenele prevazute în art. 134 si 135 se socotesc de la data când a luat sfârsit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnati la pedeapsa cu amenda termenul curge din momentul în care amenda a fost achitata sau executarea ei s-a stins în alt mod.
În caz de gratiere totala sau de gratiere a restului de pedeapsa, termenul curge de la data actului de gratiere.
Art. 137. - Conditiile reabilitarii judecatoresti
Cererea de reabilitare judecatoreasca se admite daca cel condamnat întruneste urmatoarele conditii:
a) nu a suferit o noua condamnare în intervalul prevazut în art. 135;
b) îsi are asigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, precum si în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;
c) a avut o buna conduita;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora a fost obligat, afara de cazul când partea vatamata a renuntat la despagubiri, sau când instanta constata ca cel condamnat si-a îndeplinit în mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotarârea de condamnare.
Când instanta constata ca nu este îndeplinita conditia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreste relei-vointe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.