avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... reabilitarea
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

reabilitarea

buna ziua,dupa cat timp se poate cere reabilitarea in cazul in care am fost condamnat pe 208 209 cp la pedeapsa de 6 ani la care am ramas definitiv in 2004 si m fost eliberat in 2007,si in ce conditi se poate obtine_
Veţi putea face cererea de reabilitare după trecerea a 8 ani de la data la care pedeapsa va fi executată în integralitatea ei .Termenul nu curge de la data liberării condiţionate, ci la împlinirea duratei totale a pedepsei aplicate.
Pentru a afla în ce condiţii se admite cererea de reabilitare judecătorească, vedeţi art. 137 cod penal.
Codul penal:

ART. 135
Reabilitarea judecătorească
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţa judecătorească:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
b) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani până la 10 ani, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
c) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;
d) în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei cu închisoare.
Procurorul general poate dispune, în cazuri excepţionale, reducerea termenelor prevăzute în acest articol.
ART. 136
Calculul termenului de reabilitare
Termenele prevăzute în art. 134 şi 135 se socotesc de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnaţi la pedeapsa cu amendă termenul curge din momentul în care amenda a fost achitată sau executarea ei s-a stins în alt mod.
În caz de graţiere totală sau de graţiere a restului de pedeapsă, termenul curge de la data actului de graţiere.
ART. 137
Condiţiile reabilitării judecătoreşti
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Când instanţa constată că nu este îndeplinită condiţia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreşte relei-voinţe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.

Termenul de la care puteti cere reabilitarea judecatoreasca se implineste in cursul anului 2012. Verificati exact data la care a ramas definitiva hotararea din 2004.
Termenul se calculeaza de la data cand a luat sfarsit executarea pedepsei principale iar pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la liberare şi până la împlinirea duratei pedepsei cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune,deci aproximativ din 2010 incepe sa curga termenul de reabilitare de 8 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare judecatoreasca. florinx63 florinx63 Am primit o condamnare de 3 ani cu executare pentru inselaciune (am emis un BO fara sa am disponibil in cont), am executat pedeapsa in perioada mai 2002 - mai ... (vezi toată discuția)
Reabilitare dcl_1977 dcl_1977 ce acte imi trebuie si cat costa sa-mi fac si eu reabilitarea? (vezi toată discuția)
Va rog lamuriti-ma - reabilitarea de drept costica1964 costica1964 Buna ziua. in anul 1996 am fost condamnat la 6 ani pentru inselaciune,am executat 4 ani,de atunci viata a decurs normal { fara nici o condamnare },intrebare ... (vezi toată discuția)