avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1095 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Baza legala de plata a caldurii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Baza legala de plata a caldurii

Buna seara!
Numele meu este Cristi si sunt din Timisoara si locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje iar in 2011 mi-am montat centrala pe gaz si as dori sa-mi explicati cum se imparte factura la caldura intre apartamentele bransate si cele debransate (daca exista vreo lege sau vreun ordin care reglementeaza acest aspect)? Mentionez ca la apartamentele ramase bransate nu sunt montate repartitoare de caldura. Exista doar un ceas la subsol care inregistraza caldura totala utilizata pentru tot blocul? Va specific ca am fost pusi la plata caldurii, adica 21% din cat platesc apartamentele bransate. Ce pot sa fac ca sa nu platesc acest procent? Pot sa fac plangere penala?


Art. 38 alin. (2) din Legea nr. 325/2006 precizeaza ca proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la reteaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, propotionala cu cota indiviza.
Potrivit art.32 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 nici un proprietar de apartament sau de spaliu cu alta destinalie decat aceea de locuinta nu va fi
exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la
folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu
alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Procentul pe care trebuie sa il achitati din totalul facturii (21%) trebuie stabilit in AG, dar sa stiti ca nu este mare, probabil pentru parti comune aveti 12-13 % iar pentru tevile care traverseaza apartamentele 8-9%, sunt care au stabilit 30-40% din factura.
Ultima modificare: Vineri, 19 Octombrie 2012
ContSters241232, utilizator
In cazul blocurilor necontorizate cu repartitoare se hotaraste in AG ce procent din factura de caldura se rezerva pentru partile comune si pentru tevile verticale.
Acel procent se repartizeaza pe cota-parte indiviza tuturor proprietarilor, indiferent ca sunt sau nu conectati la incalzirea centralizata.

Restul facturii se imparte tot pe cota-parte indiviza celor ramasi conectati.

Fiecare asociatie in aceasta situatie isi poate hotari propriul procent. Din experienta proprie, va spun ca la un bloc cu repartitoare s-a constatat ca procentul pentru partile comune (inclusiv tevile verticale) ajunge la 1/3 din factura de caldura.
Vreau sa va specific ca am platit numai cota parte de caldura aferente caloriferul de la intrare in bloc, iar pt. tevile care trec prin apartament nu. In acest caz ce se poate intampla?
Pai in primul mesaj ziceti ca nu vreti sa platit acel procent si apoi ne intrebati ce se poate intampla.
Eu, una, nu inteleg ce vreti.
Ceea ce vreau sa stiu este ce se poate intampla daca nu respect hotarirea AG in care s-a stabilit procentul de 21%?

Alte discuții în legătură

Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 as dori sa stiu daca legea in care si locatarii cu centrale termice de apartament mai platesc o cota parte la sistemul centralizat mai e valabila.am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Despre noul?/vechi sistem de calcul al caldurii. ndan57 ndan57 Buna ziua, doresc sa ve explic despre ce este vorba la mine in bloc si daca se poate sa discutam... Blocul are 4 nivele cate 10 apartamente pe scara si 5 ... (vezi toată discuția)