Buna ziua.Va rog sa ma ajutati in problema care o am .Locuiesc la casa intro curte comuna, suntem 3 apartamente.Sunt proprietara ap.nr.1, iar ap.nr.2 si nr. 3 este al aceluias proprietar.Ap.nr.1, al meu, si nr.2 sunt la parter, iar ap.nr.3 este dispus deasupra ap.nr.2.Vecinul meu executa lucrari de constructii si amenajari interioare in cele 2 apartamente, schimbat gol usa principala acces, schimbat geamuri, sistem electric, lasand spatiul comun al demisolului fara electricitate.Doreste sa uneasca cele doua apartamente si sa-si faca mansarda.Mentionez ca nu mi-a cerut acceptul pt. absolut nimic. Acum o saptamana m-am hotarat sa refac tencuiala exterioara a fatadei eu avand 3 geamuri la strada, iar el unul.L-am rugat sa-mi dea o declaratie prin care sa fie de acord cu refacerea tencuielii in conditiile mentinerii culorii casei si a fatadei.Mi-a spus ca eu ar trebui sa-i dau lui acordul pentru schimbarea geamurilor si a constructiei mansardei. Nu sunt de acord cu mansaarda pana nu mi se prezinta un proiect. Ne tot sicanam de o saptamana si nu ajungem la nici un rezultat. Am fost la Primarie, unde mi s-a spus sa depun o reclamatie in acest sens, lui i se va da o amenda si probabil va continua lucrarile.Daca termenul de constructie este mai mare de 2 ani, fapta lui se prescrie.Cui sa ma adresez pentru refacerea tencuielii fatadei casei mele fara acceptul lui? Cum pot sa-l impiedic sa mai construiasaca mansarda lui?
Trebuie sa verificati daca are autorizatie de construire sau modificare imobil. In mod normal prin certificatul de urbanism trebuia sa i se solicite acordul celorlalti locatari privind mansardarea si reparatiile facute la partile comune. Din pacate in contextul in care nu va intelegeti cu acest vecin trebuie sa introduceti o actiune in instanta. Dar verificati latura administrativa, primaria, daca a emis sau nu autorizatie. Disciplina in constructii poate verifica impreuna cu politia locala.
Am fost la Primarie si am depus o cerere in acest sens, de a mi se elibera o copie a autorizatiei de constructie a vecinului, stiu ca sunt acte cu caracter public.Pe site-ul Primariei l-am gasit cu solicitare certificat de urbanism, ceea ce nu tine loc de autorizatie de constructie.Dilema mea este ca daca Primaria imi spune ca are autorizatie de constructie, in ce baza s-a eliberat fara acordul proprietarilor, iar daca nu are Primaria ii va da o amenda, iar el va continua constructia incet pana va avea 2 ani si fapta se prescrie. Singura solutie ar fi instanta, cheltuiala de timp si bani?