In timpul casniciei s-a cumparat o casa pe care sotul si-a trecut-o doar pe numele lui,am intrat in posesia extrasului de carte funciara in care el e trecut unic proprietar in baza unei sentinte civile emisa de judecatorie,eram casatoriti in momentul achizitionarii si suntem si in momentul de fata,as dori sa aflu in baza carui act se poate da o sentinta civila emisa de judecatorie si as mai dori sa aflu care este modalitatea de a fi trecuta in acte ca proprietar?Va multumesc anticipat!
Posibil să fie vorba despre o hotărâre a instanţei civile care ţine loc de act de vânzare cumpărare autentic. Aceasta dacă anterior , soţul dvs. încheiase vreo chitanţă de mână cu promitentul vânzător, iar acesta refuza închieerea contractului de vânzare cumpărare în formă autentică.
Dacă vânzarea a avut loc în timpul căsătoriei, teoretic, bunul a devenit unul comun, făcând parte din comunitatea legală de bunuri a soţilor , indiferent dacă doar soţul figurează în actele de carte funciară.
Care este modalitatea prin care a fost cumpărată casa? Act notarial, acţiune în prestaţie tabulară?
Oricum, presupun că soţul a dat o declaraţie în fals, faptă care constituie infracţiune. E posibil să fi intervenit prescripţia şi să nu mai răspundă penal. În schimb, pe calea unei acţiuni civile în constatare puteţi cere instanţei să constate că imobilul este bun comun. Soţul ar fi putut să-l dobîndească cu titlu de bun propriu doar în condiţiile strict şi limitativ determinate de fostul cod al familiei sau de actualele prevederi ale codului civil, în funcţie de data dobîndirii imobilului.
Va multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns!Dar care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac pentru a fi trecuta in cartea funciara la cap. proprietari pt ca din cate stiu eu fiind unic proprietar poate sa o vanda fara a cere acceptul meu si nu as vrea sa ma trezesc fara acoperis deasupra capului!in momentul cumpararii el avea o relatie extraconjugala cu o anumita persoana care se pare l-a ajutat financiar la intocmirea actelor si binenteles ca ca eu nu am avut ce cauta in acte,intre timp a rupt relatia cu individa si am cerut sa vad actele casei si am vazut ca nu sunt trecuta ,am cerut trecerea numelui meu in acte iar el s-a facut ca ploua si eu nu am mai insistat in ideea ca ii v-a veni mintea la cap si va face acest lucru,specific,ca eu am investit o gramada de bani in casa deoarece am fost plecata in strainatate pt a finaliza lucrarile la aceasta casa si tocmai de aceea as dori sa ma pun la adapost!vreau sa fac acest lucru deoarece odata am fost avertizata in sensul rau ca s-ar putea sa se enerveze si sa vanda casa!stiu ca e un bun comun dar daca a fost in stare sa faca acte numai pe numele lui e capabil si de altele!Va multumesc in eventualitatea unui raspuns!
Înregistraţi cererea de chemare în judecată, după care cereţi biroului de catre funciară notarea în CF a acţiunii. În acest fel, terţii care vor dori să cumpere nu vor mai putea invoca buna credinţă întemeiată pe conţinutul cărţii funciare, iar un eventual act de vînzare-cumpărare va putea fi desfiinţat.
Pentru D-l Themis ,va multumesc si d-voastra pt raspuns!specific,casa a fost cumparata in 1998!in extrasul CF e scris la inscrieri privitoare la proprietate;
sentinta civila nr....din 1998,emis de Judecatoria localitatii ,
intabulare,drept de proprietate,prestatie tabulara,dobandit prin Hotarare Judecatoreasca,cota actuala 1/1
si binenteles trecut ca unic proprietar
Acum urmeaza sa aflu ce anume e scris in sentinta civila!
Si pe d-voastra va intreb,care sunt pasi pe care trebuie sa ii parcurg pt afi trecuta in extrasul de carte funciara?Va multumesc anticipat!