Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune! Intr-o cerere prin care se solicita emiterea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare si in care reclamant este cumparatorul, poate fi acesta obligat sa inscrie imobilul in cartea funciara, desi acesta este doar posesor, nu proprietar? Care ar fi modalitatea, pentru ca din cate stiu trebuie sa fii proprietar cu act autentic pentru a putea sa inscrii bunul in cartea funciara.Judecatorul cere extras de la cumparator si poate imi scapa mie ceva.
Multumesc
Judecatorul poate solicita astfel de informatii de la B.C.F. si nu de la promitentul-cumparator-reclamant, conform disp. art.175 (1) C.proc.civ.
Mai exista insa si posibilitatea ca instanta sa solicite "actele prealabile" care au stat la baza incheierii actului, posibil extrasul de carte funciara.
Ar fi bine ca la urmatorul termen sa repuneti in discutie faptul ca promitentul-vanzator poate fi obligat la prezentarea unei astfel de dovezi.Posibil ca din neatentie sa se fi consemnat/discutat cumparator in loc de vanzator.
Cumparatorul poate si are tot interesul sa noteze acel antecontract in cartea funciara.
In condtiile in care crestinii nostri au incheiat anetecontractul dar nu s-a operat nicio modificare in cartea funciara, vanzatorul pe baza un extras de CF curat poate revinde acel imobil - iar noul cumparator va fi considerat de buna credinta si lucurile se complica destul de urat... (antecontractul nefiind opozabil tertilor daca nu apare in extrasul de CF) Poate asta vrea judecatorul... sa nu se trezeasca cu un cumparator de buna credinta pe cap si vrea notarea antecontractului sau a litigiului in CF.
Intabularea dreptului de proprietate in contra vanzatorului se poate face doar pe baza hotararii care tine loc de act autentic, iar daca vanzatorul refuza sa puna la dispozitie si alte acte necesare pentru inscrierea dreptului (certificat de mostenitor de ex) - pe baza unei actiuni in prestatie tabulara.