avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare care sa tina loc de act autentic vs actiune ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare care sa tina loc de act autentic vs actiune in prestatie tabulara

buna ziua,

as dori sa stiu daca exista vreo diferenta esentiala intre actiunea care are ca obiect obtinerea unei hotarari care sa tina loc de act autentic si actiunea in prestatie tabulara
speta este in felul urmator: s-a introdus o actiune care are ca scop obtinerea unei hotarari care sa tine loc de act autentic (s-a incheiat in trecut un ante-contract de vanzare cumparare), ratiunea fiind evident aceea de a deveni proprietar (din simplu posesor) si ulterior de a putea inregistra terenurile in CF.
insa in incheierile judecatorului, aacesta se refera la actiune ca fiind una in prestatie tabulara si as vrea sa stiu daca are rost sa atrag atentia asupra acestui aspect, sau este acelasi lucru pana la urma ....

va multumesc
Cel mai recent răspuns: marik0 , utilizator 11:49, 25 Martie 2010
Practic, in actiunea introdusa ar trebui sa exista 2 capete de cerere , unul prin care se cere sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de contract autentic de instrainare (actiune personala), si altul prin care se solicita ca instanta sa dispuna, pe cale de consecinta, si inscrierea dreptului dobandit in cartea funciara, impotriva refuzului paratului de a consimti la intabulare (actiune reala, petitorie, imprescriptibila). .
nu este acelasi lucru.. probabil judecatorul ori a gresit, probabil a dat copy/paste la alta hotarare redactata de el..ori din probatoriu s modul d e formulare a cererii dvs rezulta ca doriti o hotarare judecatoreasca de prestatie tabulara si nu una care sa tina loc de act de vanzare cumparare..mai depinde fff mult si de acel antecontract, de cum sa indeplinit obligatia de plata a sumei datorate ca pret.. sunt multe elemente.. trebuie vazut dosarul, ce sa va spunem?
legally a scris:

Practic, in actiunea introdusa ar trebui sa exista 2 capete de cerere , unul prin care se cere sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de contract autentic de instrainare (actiune personala), si altul prin care se solicita ca instanta sa dispuna, pe cale de consecinta, si inscrierea dreptului dobandit in cartea funciara, impotriva refuzului paratului de a consimti la intabulare (actiune reala, petitorie, imprescriptibila). .

si asta ar fi o varianta, o posibilitate, cu zice colega mea..de fapt noi acum facem nu consultanta, ne exprimam opinii speculative pe niste date care de cele mai multe ori sunt incorecte sau incomplete.. si se mira lumea de ce nu se potriveste ce spunem noi cu realitatea faptica
situatia este in felul urmator:
s-a incheiat acum multi ani un ante contract de vanzare cumparare legalizat de avocat, promitentul vanzator a predat titlul de prop, promitentul cump a platit pretul, a intrat in posesia terenului, il foloseste de atunci, plateste impozite etc.
noi am cerut expres in cerere ca dorim hotarare care sa tina loc de act autentic (nu nu mai pt inscrierea in cf, acesta este un argument, ci pt ca este totusi act de proprietate pe care noi nu il avem acum desi avem posesia si antecontractul)
de asemenea, am mai mentionat in cerere
,,Întrucât procedura de întocmire a documentaţiei cadastrale, de încheiere a actului de vânzare-cumpărare în formă autentică şi intabularea dreptului de proprietate în cartea funciară nu este posibilă fără prezenţa vânzătorului, l-am notificat pe acesta, solicitându-i participarea la finalizarea procedurii de vânzare-cumpărare.'' acesta nu a raspuns, ma rog, si am introdus actiunea in consecinta. insa noi aveam de gand sa ne ocupam de intabulare si tot cand primeam hotararea care tine loc de act....initial am vrut sa facem actele cu ajutorul promitentului vanzator, insa nu s-a putut asa ca noi am considerat ca este mai bine sa obtinem titlul si dupa aceea ne ocupam noi de tot
nu stiu daca are relevanta, insa exista 3 dosare cu acelasi obiect, facut cereri de chemare in judecata aproape identice (difera f putin aspecte, nu cele esentiale dupa parerea mea pt a califica actiunea) si la 2 din ele (unde era acelasi judecator) ne apare prestatie tabulara, iar la al treilea apare hotarare care sa tina loc.... si va spun, sunt cam identice...
sper ca am fost destul de clara :)
atunci am avut si eu si colega mea dreptate..dvs ati avut 2 capete de cerere si dosarul nimerind la acelasi judecator el probabil ca folosit elemente din primul dosar de prestatie tabulara

Alte discuții în legătură

Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a inregistra un imobil - casa si teren in carte funciara Gigel Vieru Gigel Vieru Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune! Intr-o cerere prin care se solicita emiterea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare ... (vezi toată discuția)
Precontract versus contract sub semnatura privata nicolae242 nicolae242 buna ziua, ma numesc manea nicolae si as dori sa stiu contractul de vinzare cumparare sub semnatura privata este acelasi lucru cu precontractul de vinzare ... (vezi toată discuția)