avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... precontract versus contract sub semnatura privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

precontract versus contract sub semnatura privata

buna ziua,
ma numesc manea nicolae si as dori sa stiu contractul de vinzare cumparare sub semnatura privata este acelasi lucru cu precontractul de vinzare cumparare?
care este mai bun si mai sigur?
aceste acte odata facute imi dau dreptul la ce scrie in ele ,adica ma pot baza pe ele sau nu sunt bune?
mentionez ca momentan nu se pot face acte in forma legala la notar din anumite motive(uzucapiune, cadastru..)

va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:10, 12 Martie 2010
Antecontractul de vanzare-cumparare nu este unul si acelasi lucru cu contractul de vanzare-cumparare! Primul act este o promisiune de vanzare-cumparare... semnat intre parti.
Presupun ca este vorba despre un teren.

Actul de v/c sub semnatura privata este nul. Totusi, in virtutea principiului conversiunii actului juridic, desi nul ca si contract de v/c, el ramane o promisiune sinalagmatica de v/c, cu alte cuvinte un antecontract, act in temeiul caruia, daca promitentul vanzator nu isi indeplineste obligatia de a vinde (prin incheierea actului autentic, obligatia fiind una de a face), promitentul cumparator poate promova o actiune in prestatie tabulara solicitand instantei o hotarare care sa tina loc de act autentic.

Cam asta ar fi. Poate putin prea succinta explicatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare teren - act sub semnatura privata gl77tom gl77tom am cumparat in 1999 si 2001 o suprafata de teren de la doua personae si am facut acte nu la notar ci un act de mana cu numele vanzatorilor si numele martorilor ... (vezi toată discuția)
Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)
Atestare antecontract vanzare teren agricol virgil72 virgil72 Pana acum nu am atestat antecontracte ce privesc transmiterea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, insa, avand in vedere ca este vorba doar de ... (vezi toată discuția)