anona1963 a scris:
Chiar daca, asa cum scria doamna mediator mai sus, acea chitanta de mana reprezinta o promisiune de vanzare, nimic nu-i va putea obliga pe proprietari sa finalizeze tranzactia. Daca acestia nu doresc sa mai instraineze terenul, va pot returna banii plus daune interese. Instanta poate da o hotarare care sa tina loc de act autentic doar in masura in care vanzatorul nu se va impotrivi.
Oare chiar aşa să fie? Nu cred. Ba chiar mai mult, afirm că greşiţi.
Acţiunea în prestaţie tabulară priveşte chiar aspectul despre care afirmaţi, cu nonşalanţa vîrstei (şi aici sunt tentat să văd o circumstanţă atenuantă), că nu poate fi admis.
Cu vremea, veţi constata că dreptul, vorba doamnei cu buşteanul din Twin Peaks, nu e ceea ce pare a fi.
Antecontractul de v/c poate fi valorificat în instanţă doar dacă nu a operat prescripţia extinctivă (3 ani de la data la care promitentul cumpărător putea acţiona în instanţă). Dacă imobilul a fost predat promitentului cumpărător, prescripţia a fost întreruptă la data predării (sau, după caz, nici nu a început să curgă). În funcţie de aspectul prescripţiei se vor analiza şi şansele promitentului cumpărător de a obţine o soluţie favorabilă.
Bineînţeles, antecontractul poate conţine şi o clauză de dezicere în favoarea promitentului vînzător (care, dacă ar exista, ar justifica opinia preatînărului coleg
anona, dar cum despre posibila ei existenţă nu ne-a informat nimeni, nu o luăm în discuţie.
Acceptaţi un sfat, tinere coleg? Amical, deloc maliţios.
Festina lente.
Nu erau proşti latinii, fie că acceptăm că ne-ar fi antecesori, fie că acceptăm teoria potrivit căreia ginta latină s-ar trage din traco-geţii de la poale de Carpaţi.
:bow: