avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare teren - act sub semnatura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare teren - act sub semnatura privata

am cumparat in 1999 si 2001 o suprafata de teren de la doua personae si am facut acte nu la notar ci un act de mana cu numele vanzatorilor si numele martorilor vreu sa stiu daca au valabilitate ca in va multumesctampin niste problem cu vanzatorii
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:49, 2 Iunie 2013
Sunt lovite de nulitate absoluta. Actul de vanzare-cumparare in privinta imobilelor trebuie facute in forma autentica.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2013
Avocat Sebastian Murariu, Avocat
Actul sub semnatura privata poate fi considerat o promisiune de vanzare ( antecontract de vanzare cumparare) . Deschideti o actiune in instanta prin care cereti ca instanta sa dea o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare.
Chiar daca, asa cum scria doamna mediator mai sus, acea chitanta de mana reprezinta o promisiune de vanzare, nimic nu-i va putea obliga pe proprietari sa finalizeze tranzactia. Daca acestia nu doresc sa mai instraineze terenul, va pot returna banii plus daune interese. Instanta poate da o hotarare care sa tina loc de act autentic doar in masura in care vanzatorul nu se va impotrivi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
anona1963 a scris:

Chiar daca, asa cum scria doamna mediator mai sus, acea chitanta de mana reprezinta o promisiune de vanzare, nimic nu-i va putea obliga pe proprietari sa finalizeze tranzactia. Daca acestia nu doresc sa mai instraineze terenul, va pot returna banii plus daune interese. Instanta poate da o hotarare care sa tina loc de act autentic doar in masura in care vanzatorul nu se va impotrivi.


Oare chiar aşa să fie? Nu cred. Ba chiar mai mult, afirm că greşiţi.

Acţiunea în prestaţie tabulară priveşte chiar aspectul despre care afirmaţi, cu nonşalanţa vîrstei (şi aici sunt tentat să văd o circumstanţă atenuantă), că nu poate fi admis.

Cu vremea, veţi constata că dreptul, vorba doamnei cu buşteanul din Twin Peaks, nu e ceea ce pare a fi.


Antecontractul de v/c poate fi valorificat în instanţă doar dacă nu a operat prescripţia extinctivă (3 ani de la data la care promitentul cumpărător putea acţiona în instanţă). Dacă imobilul a fost predat promitentului cumpărător, prescripţia a fost întreruptă la data predării (sau, după caz, nici nu a început să curgă). În funcţie de aspectul prescripţiei se vor analiza şi şansele promitentului cumpărător de a obţine o soluţie favorabilă.

Bineînţeles, antecontractul poate conţine şi o clauză de dezicere în favoarea promitentului vînzător (care, dacă ar exista, ar justifica opinia preatînărului coleg anona, dar cum despre posibila ei existenţă nu ne-a informat nimeni, nu o luăm în discuţie.

Acceptaţi un sfat, tinere coleg? Amical, deloc maliţios. Festina lente.

Nu erau proşti latinii, fie că acceptăm că ne-ar fi antecesori, fie că acceptăm teoria potrivit căreia ginta latină s-ar trage din traco-geţii de la poale de Carpaţi.

:bow:
Cu cea mai mare placere domnule avocat...mai ales ca luna ce vine voi avea probabil primul meu proces...o actiune in contencios contra unei decizii A.L.O.F.M. defavorabila mie :P . Ati avut situatie in care printr-o actiune in prestatie tabula, instanta a dat castig de cauza cumparatorului, contrar vointei vanzatorului (in cazul unui act lipsit de autenticitate)? Va respect parerea, dar in felul acesta, transformam orice chitanta de mana in act autentic fara a mai avea nevoie de interventia unui notar, iar cerinta expresa a legiuitorului de a cere act autentic in astfel de situatii ar deveni lipsita de substanta. Am avut aceasta discutie cu domnul Jura Cristian, autor de tratat in materia Teoriei Obligatiilor, si am primit raspunsul conform caruia, instanta nu poate forta transferul de proprietate in defavoarea proprietarului intr-o astfel de situatie dar poate impune daune interese, considerand acel document olograf o promisiune de vanzare. Sincer sa fiu, mi-a parut destul de logica explicatia la momentul respectiv, pentru ca altfel, cerinta legala de autenticitate este lipsita de substanta. Va multumesc si primesc cu mult interes orice sfat...!!! Cat despre latini, cunostiintele mele limitate, incep odata cu alianta acestora cu sabinii si etruscii...era o placere sa-l asculti pe profesorul Molcut povestind cu patos istoria Romei!!!

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare cumparare imobile nu mai este posibil in ncc Alvaro Liniers Alvaro Liniers Conform art. 1279 al NCC alin (3) prevederile care sunt la baza posibilitatea ca prin hotararea judecatoreasca sa isi stabileasca obligatia de a incheia un ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Unu.[/b] Dispozitiile legale. [quot] Art. 1279 alin. 3 N.c.c. ... (3) De asemenea, dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de contract de vanzare autentic marinpreda marinpreda Va rog un sfat Am inchiat un antecontract de vanzare-cumparare (inscris sub srmnatura privata) teren agricol extravilan, in data de 12.09.2011. Inscrisul este ... (vezi toată discuția)