avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotarare care sa tina loc de act autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotarare care sa tina loc de act autentic

Unu. Dispozitiile legale.

Art. 1279 alin. 3 N.c.c.
...
(3) De asemenea, dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite (s.m.). Prevederile prezentului alineat nu sunt aplicabile în cazul promisiunii de a încheia un contract real, dacă prin lege nu se prevede altfel.
...
Art. 1669 alin. 1 N.c.c.
Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.


Doi. Speta. In mai 2013 X incheie cu Y un act sub semnatura privata prin care "ii vinde" acestuia un imobil compus din casa si teren. X moare in 2014 si dupa intocmirea certif de mostenitor pentru succesorii ei apare Y cu contractul necunoscut inainte si solicita judecatoriei pronuntarea unei sentinte care sa tina loc de contract autentic de vanzare cumparare.
Trei. Opinia mea. Dupa parerea mea, in conditiile noului cod civil, cererea este inadmisibila pentru ca antecontractul in temeiul caruia s-ar putea cerere o astfel de hotarare ar trebui sa indeplineasca toate conditiile de validitate ale contractului. Doar atunci s-ar putea suplini de catre instanta vointa partii printr-o hotarare judecatoreasca.

Ce parere aveti? Aveti stiinta despre hotarari in acest domeniu? Ce solutie vedeti?
Cel mai recent răspuns: ContSters337354 , utilizator 16:22, 24 Ianuarie 2015
In perioada 01.05.2013 - 17.07.2013 a fost in vigoare prevederea din OUG nr.121/2011 (privind, printre altele, modificarea Legii cadastrului) potrivit careia, citez:

Articolul VII^5
3. La articolul 24 (al Legii nr.7/1996, ns), după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5) , cu următorul cuprins:
(5) Promisiunea de a încheia un contract având ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept real în legătură cu acesta şi actele de alipire şi dezlipire a imobilelor înscrise în cartea funciară se încheie în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.


Prevederea a fost abrogata prin L.nr.221/2013, dar era in vigoare la data mentionata de u.b.i.k. ca fiind data incheierii actului intre X si Y.

Prin urmare, la data incheierii actului, acesta trebuia sa imbrace forma autentica sub sanctiunea nulitatii absolute.

Nicio hotarare judecatoreasca nu va putea fi pronuntata, in opinia mea, plecand de la o promisiune de v/c nula. Sau, mai corect, va putea fi pronuntata doar o hotarare privind respingerea cererii promitentului cumparator.

In plus, as mai semnala un aspect ( nu tine neaparat de subiectul topicului, dar are impact asupra solutiei in eventualitatea in care m-am inselat eu in cele sustinute mai sus): o actiune avand obiectul precizat in topic poate fi introdusa in termen de cel mult 6 luni de la data prevazuta pentru incheierea actului autentic.
:love2: Multumesc!
Din pacate, asa-zisul antecontract (care banuiesc eu ca a fost confectionat dupa moartea proprietarei tabulare de fostul concubin) nu are nici o data stipulata pentru incheierea actului autentic. Cu toate ca prin intampinare am ridicat si exceptia nulitatii pentru lipsa formei si am invederat ca inscrisul este fals, instanta a unit toate exceptiile cu fondul :foottap: si am ramas sa vedem ce-i cu inscrierea in fals.
Instanta trebuie sa tina seama de nulitatea absoluta. Dar, e suverana, asa ca ramane doar calea de atac...

Daca nu a fost prevazuta o data pentru incheierea actului final, termenul de 6 luni curge de la data incheierii promisiunii. Dar, si aici poate interveni suveranitatea instantei, care, nu-i asa, are cauza la lumina si intelepciunea ei. Tot calea de atac va fi salvarea, la o adica.

Pana aici, doua exceptii care ar fi facut inutila procedura inscrierii in fals. Acu', daca instanta le-a unit cu fondul, are si inscrierea in fals rostul ei. Poate ca ramane singura in temeiul careia instanta va respinge cererea, daca inlatura (in mod total nejustificat, dar asta e doar o opinie personala, imposibil de impus instantei) exceptiile.
I pe drept material opinia mea este:
1. legea regelementeaza si obliga la o anumita conduita, respectiv autentificarea antecontractelor
2. principiul conversiei actului juridic a fost inlaturat in materia antecontractelor privind imobile
3. in noul cod nulitatea absoluta poate fi confirmata:D
4. themis zice de niste reglementari care vizau strict cartea funciara si opozabilitatea ( :D adica obligatoriu ca actele autentice ca sa fie inscrise in cf si sa devina opozabile tre sa fie autentice)

II pe procedura:
1. inadmisibilitatile sunt vreo patru parca: a. legea nu prevede ( recursul la recurs) b. ceri constatarea desi ai la indemana realizarea..c omiso medio..d. ce zice themis:hm:
2. invocati ceva pe conditiile exercitiu a actiunii civile ( exceptia lipsei calitatii/ a dreptului) intemeiat pe imrejurarea ca dreptul la demersul reclamantului se naste/dobandeste la momentul autentificarii bla bla..ca aspect distinct de scadenta
Ultima modificare: Luni, 19 Ianuarie 2015
ContSters337354, utilizator
Din moment ce toate conventiile care constituie sau stramuta drepturi reale si urmeaza sa fie inscrise in Cartea Funciara, trebuie sa fie incheiate prin inscris autentic sub sanctiunea nulitatii absolute, nu vad de ce instanta a mai unit exceptiile cu fondul si nu a invocat din oficiu nulitatea absoluta (norma imperativa in art.1247) a promisiunii sinalagmatice?...sau macar tardivitatea introducerii cererii de chemare in judecata (de fapt, a ajuns o practica unirea exceptiilor cu fondul, pentru a nu se mai intoarce dosarele la rejudecare...vezi Raportul Justitiei pe anul 2013)

Art. 1244 - Forma cerută pentru înscrierea în cartea funciară

În afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară.

Parerea mea :">

Poate sunt de interes si:

RIL depus la ICCJ:
[ link extern ]

si RIL admis pentru promisiunea de vanzare-cumparare:
[ link extern ] /


Alte discuții în legătură

Exceptia lipsei calitatii de reprezentant ContSters297103 ContSters297103 am un debitor la intretinerea de bloc care zice ca presedintele care a semnat actiunea nu-i legal numit.. pe intampinare am ivocat exceptia lipsei calitatii ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare teren - act sub semnatura privata gl77tom gl77tom am cumparat in 1999 si 2001 o suprafata de teren de la doua personae si am facut acte nu la notar ci un act de mana cu numele vanzatorilor si numele martorilor ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta pusa2mimi pusa2mimi In ce situatie este obligata instanta sa invoce nulitatea absoluta conform codului civil, art.1247, alin.(3)? (vezi toată discuția)