Potrivit dispoziţiilor art. 1244 din noul Cod civil „în afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară.”
Potrivit art.1669 alin. 1 din noul Cod civil, „când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.”
În baza art. 1270 din noul Cod civil, „contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante.”
În plus, art. 1516 alin.2 pct.3 din noul Cod civil stabileşte că „atunci când, fără justificare, debitorul nu îşi execută obligaţia şi se află în întârziere, creditorul poate, la alegerea sa şi fără a pierde dreptul la daune-interese, dacă i se cuvin (…): 3. să folosească, atunci când este cazul, orice alt mijloc prevăzut de lege pentru realizarea dreptului său”.
Multumesc mult, inteleg ca daca se judeca dupa ncc sunt incidente prev. ncc - art. 1244 si 1669, Insa, reclamantul si-a modificat cererea (eroare materiala), schimband temeiul de drept, respectiv art.5, alin.2 din titlul X vcc. Intrebarea era,daca antecontractul este afectat de un termen suspensiv (in cauza 3 luni) ce s-a implinit dupa intrarea in vigoare a ncc, respectiv 08.11.2011, dupa care lege va judeca instanta - vcc sau ncc.
Multumesc, o seara buna.
buna ziua,am cumparat un teren in extravilan,in anul 2014.contract de vinzare-cumparare,inscris intre vinzator-cumparator inscris privat cu martori.am achitat toata suma,in acel moment.pina la perfactatrea C.F.intre vinzator si varul acestuia=dezlipire a celor doua loturi,vinzatorul a decedat.fica si sotia nu vor sa recunoasca actul de vinzare-cumparare.Intrebare===ce este de facut????????,,Multumesc!!!!!.