avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotarare care sa tina loc de contract de vanzare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotarare care sa tina loc de contract de vanzare autentic

Va rog un sfat
Am inchiat un antecontract de vanzare-cumparare (inscris sub srmnatura privata) teren agricol extravilan, in data de 12.09.2011. Inscrisul este afectat de un termen suspensiv de 3 luni pentru plata diferentei de pret si perfectarea autentica la notar.. Pretul total s-a platit in data 08.11.2011, in interiorul termenului de 3 luni, dar dupa intrarea in vigoare a ncc. Nu se poate dovedi nici cu inscrisuri, nici cu martori, neprezentarea la notar a vreuneia din parti (refuzul nejustificat). Promitentul-cumparator motiveaza ca nu s-a prezentat la notar, intrucat nefiind cadastrul facut nu avea rost. Mentonez ca in promisiune nu a fost stipulat absolut nimic in legatura cu cadastrul sau intabulare.
Intrebare.: care sunt articolele incidente, ncc sau vcc, atat in ceeace priveste dreptul material la actiune, prescriptia dreptului la actiume si in ce consta inexistenta cartii funciare la acea vreme.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: george2023bv , utilizator 13:15, 22 Mai 2023
Potrivit dispoziţiilor art. 1244 din noul Cod civil „în afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară.”

Potrivit art.1669 alin. 1 din noul Cod civil, „când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.”

În baza art. 1270 din noul Cod civil, „contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante.”

În plus, art. 1516 alin.2 pct.3 din noul Cod civil stabileşte că „atunci când, fără justificare, debitorul nu îşi execută obligaţia şi se află în întârziere, creditorul poate, la alegerea sa şi fără a pierde dreptul la daune-interese, dacă i se cuvin (…): 3. să folosească, atunci când este cazul, orice alt mijloc prevăzut de lege pentru realizarea dreptului său”.
Multumesc mult, inteleg ca daca se judeca dupa ncc sunt incidente prev. ncc - art. 1244 si 1669, Insa, reclamantul si-a modificat cererea (eroare materiala), schimband temeiul de drept, respectiv art.5, alin.2 din titlul X vcc. Intrebarea era,daca antecontractul este afectat de un termen suspensiv (in cauza 3 luni) ce s-a implinit dupa intrarea in vigoare a ncc, respectiv 08.11.2011, dupa care lege va judeca instanta - vcc sau ncc.
Multumesc, o seara buna.
buna ziua,am cumparat un teren in extravilan,in anul 2014.contract de vinzare-cumparare,inscris intre vinzator-cumparator inscris privat cu martori.am achitat toata suma,in acel moment.pina la perfactatrea C.F.intre vinzator si varul acestuia=dezlipire a celor doua loturi,vinzatorul a decedat.fica si sotia nu vor sa recunoasca actul de vinzare-cumparare.Intrebare===ce este de facut????????,,Multumesc!!!!!.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de act autentic PaulHaiducu PaulHaiducu Buna ziua! Care sunt conditiile pentru a cere instantei o Hotarare care sa tina loc de act autentic. In 2011 am cumparat un teren extravilan, printr-un act ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de contract de contract noul cod civil LaurentiuCazan LaurentiuCazan Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare imobil apartament, ca si cumparator, inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod civil (in 2008). Instanta ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate 19 ntn 19 ntn Buna ziua.Anul trecut am cumparat o casa la tara ,care pe linga terenul aferent casei care este intravilan( care este intabulat pe cumpararator,vinzatorul ... (vezi toată discuția)