Buna ziua.Anul trecut am cumparat o casa la tara ,care pe linga terenul aferent casei care este intravilan( care este intabulat pe cumpararator,vinzatorul avind toate actele pe acel imobil in regula)exista si un teren extravilan si padure pe care vinzatorul are doar actele(masa succesorala) de succesiune in regula .In momentul incheierii contractului de vinzare -cumparare si realizarii tranzactiei in fata notarului de stat s-a incheiat si un contract de vinzare -cumparare de mina intre parti subiectul fiind acel imobil extravilan si padurea vinzatorul obligindu-se ca pina la sfirsitul anului 2018 sa realizeze intabularea pe numele lui ca in final sa putem dobindi proprietatea acestor bunuri in cauza.Dar acum vinzatorul refuza categoric intabularea motiv pentru care nu putem intra in posesia deplina.Ce se poate face in acest caz?Se poate cere in instanta restituirea sumei care se refera la aceste doua imobile si care e specificata in acel contract scris de mina?Multumesc.
Codul Civil oferă posibilitatea de a obține actul prin instanță:
Art. 1669
Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.
(4) În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.
În plus, Înalta Curte a stabilit că ”în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 1.279 alin. (3) teza întâi șiart. 1.669 alin. (1) din Codul civil, nu este obligatorie forma autentică la încheierea promisiunii de vânzare a unui bun imobil, în vederea pronunțării unei hotărâri care să țină loc de act autentic.”
Atâta doar că trebuie să vă încadrați în termenul de 6 luni. Ceea ce nu mai pare să fie cazul.
O altă opțiune este să cereți instanței să constate rezoluțiunea promisiunii de vânzare-cumpărare, cu restituirea prețului.