avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... promisiune de vanzare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

promisiune de vanzare

Este valabila o promisiune de vanzare imobiliara sub semnatura privata si in prezenta unui avocat ?Sunt intr-un proces de revendicare teren ,apelul l-am castigat ,paratii au facut recurs dar intre timp acestia mi-au propus sa le vand terenul acaparat.Sunt de acord cu aceasta propunere insa fara hotararea judecatoreasca nu pot face cadastru ,act necesar vanzarii.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 19:10, 10 Decembrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este valabila promisiunea de vanzare imobil sub semnatura privata.
[ link extern ] /
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Prin Decizia nr. 23/03.04.2017 în dosarul nr.3996/1/2016, ÎCCJ– Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă a admis sesizarea formulată de Tribunalul Alba – Secţia I civilă, în dosarul nr. 173/191/2016, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, şi, în consecinţă, a stabilit că:

„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1.279 alin. (3) teza întâi şi art. 1.669 alin. (1) din Codul civil, nu este obligatorie forma autentică la încheierea promisiunii de vânzare a unui bun imobil, în vederea pronunţării unei hotărâri care să ţină loc de act autentic”.

Art. 1.279 alin. (3) teza întâi din Codul civil: De asemenea, dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.

Art. 1.669 alin. (1) din Codul civil: Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.


Dacă a fost încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare în privința unui bun imobil (construcție și/sau teren) și, ulterior acestui moment, oricare dintre părți (promitent-vânzător sau promitent-cumpărător) refuză să încheie contractul de vânzare-cumpărare promis, la notarul public, la cererea celeilalte părți care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, instanţa de judecată poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite, indiferent de forma antecontractului de vânzare-cumpărare, adică fie că acesta este un înscris autentic (încheiat la notarul public), fie că este un înscris sub semnătură privată (de exemplu: încheiat în cadrul unei agenții imobiliare).

Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare AlbertMiru AlbertMiru Promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare facuta cu o agentie imobiliara, are un temei legal? In caz de nerespectare se poate actiona in instanta de catre ... (vezi toată discuția)
Hotarârea care sa tina loc de act autentic CostySoare CostySoare Actiunea pentru obtinerea hotarâri care sa țina loc de act autentic,procedura. (vezi toată discuția)
Precontract vanzare cumparare teren mariantonia mariantonia Buna ziua, As dori sa stiu si eu care sunt conditiile ca un precontract de vanzare cumparare sa fie valabil? Nu trebuie martori sau la notariat, nu exista un ... (vezi toată discuția)